— dinsdag 22 juni 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Pro-democratische Apple Daily haalt mogelijk het einde van de week niet

© Geovien So

Dagblad Apple Daily en de website zouden dit weekend kunnen sluiten als de autoriteiten de bevroren banktegoeden niet vrijgeven. Activa werden vorige week geblokkeerd na een politie-inval en de arrestatie van vijf redacteuren en leidinggevenden van de Hongkongse onafhankelijke krant.

De gearresteerden, onder wie de hoofdredacteur, werden gearresteerd op grond van de omstreden nationale veiligheidswet. Ze zouden volgens de politie ‘samenzweren met het buitenland’. Ook oprichter Jimmy Lai werd middels die wet opgepakt. Hij zit op dit moment een straf uit van twee jaar, vanwege zijn aandeel in meehelpen organiseren van demonstraties in 2019, waar meer democratie werd geëist.

The Guardian meldt dat in een interne memo van Next Digital, het moederbedrijf van Apple Daily, stond dat ze proberen de toegang tot alle rekeningen te herstellen om het personeel en leveranciers te betalen, maar als dit niet voor vrijdag gebeurt, dan komt er mogelijk een einde aan het 26 jaar oude pro-democratische dagblad.

Er is voor meer dan 2,3 miljoen Amerikaanse dollar bevroren in activa van de drie bedrijven, Apple Daily Limited, Apple Daily Printed Lt en AD Internet Ltd. Daarnaast zou er volgens een adviseur van Apple Daily-oprichter Jimmy Lai ook nog eens 500 miljoen Amerikaanse dollar op de geblokkeerde rekeningen staan.

‘Deze aanvallen op onze krant en de lokale media zijn ongekend’, aldus de hoofdredactie maandag in een commentaar. De politie heeft bij de inval vorige week ook 40 computers van journalisten geconfisqueerd. The Apple Daily noemt het een waarschuwing voor de rest van de media in Hongkong. “De politie was in staat om informatie te verkrijgen die oorspronkelijk vertrouwelijk was, wat betekent dat journalisten en nieuwsorganisaties gevoelige informatie niet langer effectief kunnen beschermen en de identiteit van ‘klokkenluiders’ gemakkelijk kan worden onthuld”.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.