— donderdag 27 augustus 2020, 15:27 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheid onder druk in Hongkong, geen visum voor journalist van lokaal medium

Het pro-democratische Apple Daily wordt verkocht in Hongkong - © Vincent Yu / AP

Na maanden van geruststelling dat de nationale veiligheidswet van Peking geen invloed zou hebben op de vrije pers in Hongkong, heeft de regering een visum geweigerd aan een lokaal medium: de Hong Kong Free Press, meldt The Guardian.

Het Engelstalige medium had geprobeerd een nieuwe redacteur in dienst te nemen, de Ierse journalist Aaron Mc Nicholas, die al in Hongkong woont. De immigratiedienst wees, na bijna zes maanden, een aanvraag om zijn werkvisum om te zetten zonder officiële reden af.

Het zou de eerste keer zijn dat de Hongkongse immigratie een werkvisum voor journalisten voor een lokale titel heeft afgewezen, hoewel er op dit moment meer berichten zijn over vertragingen bij visumaanvragen van buitenlandse journalisten, meldt The Guardian.

Nadat de politie eerder al mediamagnaat en uitgever van het pro-democratische Chineestalige dagblad Apple Daily, Jimmy Lai, werd opgepakt en de redactie te maken kreeg met een inval door de politie, waren er al verwachtingen dat de autoriteiten zich vervolgens zouden wenden tot kleinere online media, die bekend staan ​​om hun onafhankelijke en kritische berichtgeving.

Hong Kong Free Press heeft de afgelopen jaren uitvoerig bericht over de protesten en de pro-democratische beweging, en was een van de vele critici van de nationale veiligheidswetten. Het medium zou “zeer bevooroordeeld en vooringenomen” zijn, aldus de hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. McNicholas bracht ook uitgebreid verslag uit over de protesten en het daaropvolgende harde optreden van de regering en de uitvoering van de nationale veiligheidswet.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.