— donderdag 17 juni 2021, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Inval bij Hongkongse Apple Daily; hoofdredacteur opgepakt

Eerder vandaag: een enorme politiemacht komt samen in het pand van Next Media, uitgever van de Apple Daily. Diverse managers werden opgepakt, inclusief de hoofdredacteur | EPA

In Hongkong heeft de politie bij een inval bij het onafhankelijke dagblad Apple Daily vijf mensen opgepakt, waaronder hoofdredacteur Ryan Law Wai-kwong. Maar liefst honderd agenten waren bij de actie betrokken. Ook de uitgever, de directeur van nieuwsactiviteiten en andere hogere managers werden meegenomen.

Volgens de autoriteiten zou er via de krant sprake zijn van buitenlandse inmenging met gevaar voor de nationale veiligheid. De krant meldt op de website dat het nieuws doorgaat en de krant voor zover mogelijk gewoon verschijnt.

De politie was volgens Apple Daily al in het pand voor het meeste personeel aanwezig was. Er zouden servers en computers zijn doorzocht.

Daily Apple-oprichter Jimmy Lai zit momenteel ruim twee jaar celstraf uit voor het meehelpen organiseren van demonstraties in 2019, waar meer democratie werd geëist. De autoriteiten voerden een nieuwe nationale veiligheidswet in, dat brede ‘staatsondermijnende activiteiten’ strafbaar stelt.

Persvrijheidsorganisatie CPJ zegt dat de arrestaties vooral kostbaar zijn voor de bevolking van Hongkong, die decennia vrije toegang tot informatie hadden.

Bekijk meer van

Hongkong China Apple Daily

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.