persveilig seminar

— woensdag 31 maart 2021, 10:27 | 0 reacties, praat mee

BBC verhuist China-correspondent naar Taiwan na intimidatie en dreiging met rechtszaak

Het 'Happiness Park' in Aksu, Xinjiang. Het werd in 2018 aangelegd op de plek van een historische Oeigoeren-begraafplaats, volgens critici hét bewijs dat China de cultuur van de moslimminderheid wil vernietigen | AFP

De BBC heeft hun China-correspondent John Sudworth van Beijing razendsnel verhuisd naar Taiwan. Hij zal vanaf nu vanuit dat land verslag doen over China, nadat de Chinese autoriteiten een smaadrechtszaak tegen Sudworth begonnen vanwege zijn berichtgeving over misstanden in de autonome regio Xinjiang. Laatste wijziging: 31 maart 2021, 10:36

Sudworths echtgenote Yvonne Murray, correspondent voor de Ierse zender RTE, heeft China ook verlaten.

De Foreign Correspondents’ Club of China (FCCC) zegt in een verklaring diep bedroefd te zijn dat Sudworth op stel en sprong het land moest verlaten, na maandenlang het doelwit te zijn geweest van desinformatie en aanvallen door staatsmedia en politici.

Daarnaast kreeg de correspondent steeds werkvergunningen van wisselende lengte, wat de onzekerheid vergrootte.

De persvrijheid in China is de laatste jaren sterk verslechterd,  na diplomatieke ruzies en diverse uitwijzingen en intimidatie van buitenlandcorrespondenten.

De BBC zegt trots te zijn op het werk van Sudworth. “John onthulde waarheden die de Chinese autoriteiten liever voor de wereld verborgen hielden”, aldus een korte verklaring van de omroep.

Centraal staat berichtgeving van Sudworth over het Chinese beleid om honderdduizenden Oeigoeren en andere etnische minderheden gewdongen te verhuizen naar de regio Xinjiang. Volgens de Chinese overheid gaat het puur om chronische werkloosheid en armoede in de plattelandsregio te bestrijden, niet om etnische zuiveringen en dwangarbeid.

Sudworth toonde aan dat het niet gaat om vrijwillige verhuizingen, maar dat de Uighur onder zware druk worden gezet mee te werken. China noemde de berichtgeving smadelijk en dreigde met een rechtszaak. De BBC besloot daarop Sudworth en zijn familie op 23 maart snel en zonder ruchtbaarheid te verhuizen.

Sudworth postte eerder deze maand op Twitter een link naar berichtgeving van staatszender CGTN over het verhuisbeleid.

Bekijk meer van

John Sudworth China BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.