banner festival 23

— vrijdag 15 oktober 2021, 09:21 | 0 reacties, praat mee

Het Pegasusproject wint de Daphne Caruana Galizia-prijs voor journalistiek 2021

Sandrine Rigaud (L) en Laurent Richard (R) van Forbidden Stories poseren met de Daphne Caruana Galizia-prijs - © ANP / European Parliament

De journalisten van het zogenoemde Pegasusproject hebben de Daphne Caruana Galizia-prijs gewonnen. De journalisten wonnen de prijs met een verhaal over een ongekend lek van meer dan 50.000 telefoonnummers die door klanten van het Israëlisch surveillancebedrijf NSO Group waren geselecteerd om bepaalde mensen in de gaten te houden. Daarna bleek dat deze technologie al jarenlang systematisch werd misbruikt. Laatste wijziging: 15 oktober 2021, 10:31

De journalisten van het Pegasusproject kregen de prijs op 14 oktober uitgereikt, meldt het Europees Parlement. Het Pegasusproject wordt aangestuurd door Forbidden Stories. Dat is een consortium van journalisten die zich tot taak hebben gesteld om het onderzoek waaraan vermoorde, gevangengenomen of bedreigde journalisten werkten, voort te zetten.

Het consortium Forbidden Stories en Amnesty International hadden toegang tot telefoonbestanden die NSO-klanten sinds 2016 in meer dan 50 landen hadden geselecteerd. Journalisten van het Pegasusproject – meer dan 80 verslaggevers van 17 mediaorganisaties in tien landen – plozen deze telefoonbestanden uit en kwamen zo meer te weten over de werking van dit surveillancewapen.

De Daphne Caruana Galizia-prijs werd in december 2019 ingesteld met een besluit van het Bureau van het Europees Parlement als eerbetoon aan Daphne Caruana Galizia, een Maltese onderzoeksjournalist en blogger die corruptiezaken onderzocht en in 2017 bij een autobomaanslag om het leven kwam. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt rond 16 oktober, de dag dat de journaliste werd vermoord.

Bekijk meer van

Daphne Caruana Galizia

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.