— dinsdag 14 november 2017, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Proef met syndicatie van stukken van freelancers

Stukken van freelancers krijgen mogelijk een tweede leven met een proef van De Coöperatie. Die gaat stukken herpubliceren bij verschillende uitgevers; syndicatie. Daarvoor wordt samengewerkt met het bedrijf Profactys, die klanten zoekt voor de stukken.

Dat schrijft De Coöperatie op haar site. Freelancers die zijn aangesloten bij De Coöperatie en Reporters Online kunnen meedoen aan de proef.

Syndicatie, het herpubliceren van stukken bij verschillende uitgevers, is in het buitenland heel gewoon, maar heeft in Nederland nooit echt voet aan de grond gekregen, aldus De Coöperatie.  ‘Toch is het voor freelancers een voor de hand liggende bron van extra inkomsten is. Zeker achtergrondverhalen kunnen vaak jaren mee, en het is zonde om die alleen in je eigen archief op te slaan’.

De proef bestaat er uit dat stukken uit Reporters Online worden doorgestuurd naar Profactys, die actief klanten benadert om te vragen of ze het werk willen afnemen. Als ze dat willen, komen ze bij Reporters Online terecht voor toestemming.Tijdens het experiment kost elk stuk bij overname 50 euro. Daarvan is 72,5 procent voor de auteur.

De proef moet onder meer ook duidelijk maken of de dienst een concurrent wordt voor nieuwe, duurdere stukken en of uitgevers goed om gaan met de stukken. Zodat ze bijvoorbeeld niet tegen de afspraken in verkeerd inkorten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.