website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Proef met syndicatie van stukken van freelancers

Dolf Rogmans — Geplaatst in Innovatie op Tuesday 14 November 2017, 08:59

Nieuws

Stukken van freelancers krijgen mogelijk een tweede leven met een proef van De Coöperatie. Die gaat stukken herpubliceren bij verschillende uitgevers; syndicatie. Daarvoor wordt samengewerkt met het bedrijf Profactys, die klanten zoekt voor de stukken.

Dat schrijft De Coöperatie op haar site. Freelancers die zijn aangesloten bij De Coöperatie en Reporters Online kunnen meedoen aan de proef.

Syndicatie, het herpubliceren van stukken bij verschillende uitgevers, is in het buitenland heel gewoon, maar heeft in Nederland nooit echt voet aan de grond gekregen, aldus De Coöperatie.  ‘Toch is het voor freelancers een voor de hand liggende bron van extra inkomsten is. Zeker achtergrondverhalen kunnen vaak jaren mee, en het is zonde om die alleen in je eigen archief op te slaan’.

De proef bestaat er uit dat stukken uit Reporters Online worden doorgestuurd naar Profactys, die actief klanten benadert om te vragen of ze het werk willen afnemen. Als ze dat willen, komen ze bij Reporters Online terecht voor toestemming.Tijdens het experiment kost elk stuk bij overname 50 euro. Daarvan is 72,5 procent voor de auteur.

De proef moet onder meer ook duidelijk maken of de dienst een concurrent wordt voor nieuwe, duurdere stukken en of uitgevers goed om gaan met de stukken. Zodat ze bijvoorbeeld niet tegen de afspraken in verkeerd inkorten.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

De orde van Chaos 2018