training eu starters

— dinsdag 7 maart 2023, 16:46 | 0 reacties, praat mee

Goudse journalist en fotograaf Marianka Peters overleden

Marianka Peters in het centrum van Gouda in 2020. - © Remco Gielen

Marianka Peters, jarenlang (hoofd)redacteur en fotograaf van het Goudse huis-aan-huisblad Het Kontakt - Goudse Post, is maandag overleden, zo melden AD Groene Hart en Het Kontakt - Goudse Post zelf. Laatste wijziging: 8 maart 2023, 10:28

In september vorig jaar stopte ze, met pijn in haar hart, bij de krant. Wel bleef ze nog columns schrijven. Tientallen jaren maakte ze - in eerste instantie samen met haar partner, later alleen - de krant. Ze was fotograaf, redacteur én eindredacteur ineen. ‘Marianka hoort bij Gouda als kaas en stroopwafels’, zei stadshistoricus Paul Abels in een afscheidseditie van de krant die speciaal aan haar gewijd was.

‘Ze zien me in het stadhuis soms als luis in de pels. En ze zijn nog niet van me af, want die columns blijf ik voorlopig schrijven’, zei Peters in een interview met Villamedia. Ze leed onder andere aan Parkinson en had scoliose: ‘Het gevolg van jarenlang fotocamera’s sjouwen. Ik heb er veel te lang mee rondgelopen’, zei ze in het interview.

‘Met een bewonderenswaardige dosis energie deed ze haar werk, vaak tot diep in de nacht. Maar de ziekte van Parkinson kreeg steeds meer vat op haar, waardoor Marianka vorig jaar genoodzaakt was haar werkzaamheden -iets eerder dan gepland- neer te leggen’, memoreert Het Kontakt - Goudse Post.

Ook na haar pensionering bleef ze columns schrijven voor de krant en de regionale concurrent AD Groene Hart. Deze week zal Peters in Gouda begraven worden. ‘We gaan haar ontzettend missen’, zegt burgemeester Pieter Verhoeve tegenover AD Groene Hart.

‘Marianka was met haar scherpe pen de seismograaf en stadschroniqueur van het dagelijks leven in Gouda. Zij schreef niet alleen voor de krant, zij wás de krant. Tot ver in haar ziekte bleef ze actief. Marianka was pas net pensioengerechtigd, ze is ons jong ontvallen.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.