banner festival 23

— maandag 23 november 2009, 14:23

In Memoriam Tom R. Kuijt (1945-2009)

Laatste wijziging: 23 november 2009, 15:25

In zijn woonplaats Heerhugowaard overleed zaterdag 14 november op 64-jarige leeftijd Tom. R. Kuijt, voormalig redacteur van Het Parool. Na zijn uittreden in 2002 openbaarde zich al spoedig een fatale ziekte.

Na een periode als actief freelancer, kreeg Tom in 1978 zijn vaste aanstelling bij de redactie. In datzelfde jaar werd hij tot zijn niet geringe vreugde overgeplaatst naar de buitenlandredactie. Daar trof hij als chef Jan de Graaf, journalist van grote klasse. Allrounder De Graaf leerde Tom de fijne kneepjes van het vak. Dat gebeurde niet altijd op zachtzinnige wijze maar Tom bleek goed bestand tegen een stootje. Op diezelfde redactie werd hij enkele jaren later chef. Dat was voor hem een grote voldoening; hij voelde zich gewaardeerd en gezien. Immers, in een omgeving van grote ego’s waarmee een krantenredactie doorgaans rijk gezegend is, was Tom als bescheiden, maar aimabele collega, bepaald geen haantje de voorste. Toch werden zijn toewijding, vakkennis en verantwoordelijkheidsgevoel door de leiding goed gezien.

Dat betekende overigens niet dat het chefschap een gemakkelijke periode voor Tom is geweest. Juist de eindverantwoording voor de kwaliteit van de buitenlandpagina’s drukte zwaar op zijn schouders en bezorgde hem veel spanning. In deze periode keek hij ook wat dieper in het glaasje dan eigenlijk goed voor hem was.

In 1992 tijdens het hoofdredacteurschap van Sytze van der Zee werd Tom commentator buitenland. Zijn commentaren lieten altijd ruimte voor positief perspectief en waren wars van doemdenken. 

Ten slotte brak een bijzonder moeilijke en spannende tijd aan. De redactie moest eind jaren negentig fors bezuinigen. In de nieuwe formule was veel minder ruimte voor buitenland en Tom vertrok naar de opiniepagina. Dat werd een dieptepunt in zijn loopbaan; hij voelde zich er eenzaam en miskend. Gelukkig kon hij zijn laatste actieve jaren bij Het Parool doorbrengen bij de redactie economie. Daar werd hij in een warm nest ontvangen met collegiale collega’s en interessant werk tot aan zijn vervroegde uittreding in 2002.

Toen ik hem terug zag, was Tom al ernstig ziek. De manier waarop hij zijn ziekte droeg en zich groot hield tegenover de bezoeker was indrukwekkend. Met humor en de voor hem karakteristieke milde ironie besprak hij de communiqué’s van de dames en heren medici. ‘Ach, ze geven me nog een half jaar… Nou ja, eerst zou ik helemaal blind worden en zoals je ziet is dat niet gebeurd. Ik zou ook helemaal niet meer kunnen spreken en zoals je hoort is dat evenmin gebeurd. Dus van die voorspelling van een half jaar trek ik me ook maar niet al te veel aan….,’ aldus Tom.

Helaas kregen de medici dit keer wel gelijk.

Voor degenen die Tom hebben gevolgd op zijn laatste weg –vol liefde en toewijding omringd door diens Joki – zal de herinnering aan de waardigheid en moed waarmee hij zijn lot droeg, niet vervagen.

Toon Schmeink

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.