— vrijdag 3 april 2020, 12:56 | 0 reacties, praat mee

Google deelt anonieme locatiedata van gebruikers in strijd tegen coronavirus

Is Singapore wordt de app Trace Together ingezet voor contacttracering - © Catherine Lai / AFP

UPDATE Google deelt de geanonimiseerde locatiedata van gebruikers uit 131 landen, waaronder Nederland, om inzicht te geven in hoeverre mensen thuisblijven tijdens de uitbraak van het coronavirus, schrijft het bedrijf in een blogpost. Ook Facebook deelt in de Verenigde Staten locatiegegevens, die het bedrijf middels zijn apps verzamelt, met onderzoekers.

Google gebruikt hiervoor samengestelde data op basis van de locatiegeschiedenis van gebruikers, meldt NU.nl. Gebruikers kunnen deze locatiegeschiedenis zelf aan- en uitzetten. Met de data kunnen overheden en onderzoekers een beter beeld krijgen van plekken waar het te druk is.

Bij het delen van de locatiedata wordt volgens Google geen informatie bekendgemaakt die naar een specifieke persoon te herleiden is. Er wordt dus alleen in kaart gebracht hoeveel mensen op een bepaalde plek zijn, maar niet wie dat zijn.

Ook Facebook deelt gegevens, meldt NU.nl. Onderzoekers van verschillende universiteiten zeggen tegen persbureau Reuters dat de data zijn gedeeld met de stad New York en de staten Massachusetts en Californië. De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op gps-informatie. De wetenschappers geven verwerkte data vervolgens door aan Amerikaanse steden en staten, zodat die de effectiviteit van coronamaatregelen kunnen monitoren.

Meerdere landen gebruiken al locatiegegevens om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Ook de Nederlandse overheid heeft aangegeven daar interesse in te hebben. Telecomproviders mogen volgens de huidige telecom- en privacywet de gegevens van hun klanten niet met de overheid delen, meldde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) woensdag. Dat kan alleen als de overheid een spoedwet aanneemt.

 

 

Bekijk meer van

Google coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.