— dinsdag 26 juni 2018, 12:11 | 0 reacties, praat mee

Geschokte reacties na aanval op Telegraaf-pand; mogelijk extra bescherming

Politie doet onderzoek. In de achtergrond de uitgebrande bestelbus | Koen van Weel / ANP

Premier Rutte heeft vanochtend contact gehad met Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen om zijn steun over te brengen over de actie met een bestelbusje, waarbij de gevel van de krant ernstig is beschadigd. Op Twitter noemt Rutte de gerichte actie "een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie". Laatste wijziging: 26 juni 2018, 15:11

Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib stelt in een reactie dat die niet alleen De Telegraaf “maar ons allemaal raakt”.

Waarnemend burgemeester van de gemeente Amsterdam Jozias van Aartsen heeft maatregelen aangekondigd voor ‘zichtbare en onzichtbare’ maatregelen om De Telegraaf - maar ook andere media in de stad - te beschermen. “Kranten moeten kunnen blijven schrijven, wat ze schrijven”, aldus Van Aartsen na een bezoek aan de redactie.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt geschokt te zijn door de aanslag op de krant. Deze aanslag en die op een ander pand in Sloterdijk waar meerdere media zijn gevestigd, bewijst volgens het Genootschap dat de journalistiek in Nederland onder druk staat.

Zowel online als op straat zien journalisten zich steeds vaker geconfronteerd met bedreigingen; een aantal collega’s moet zelfs permanent beveiligd worden, stelt het Genootschap. Ze roepen op tot bescherming van de journalistiek “als een fundament van onze democratie’.

De aanvallen volgen kort op een recente Kamerbrief, specifiek inzake de bescherming van journalisten. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vond het twee weken terug niet nodig om een speciaal team op te richten dat zich bezighoudt met bedreigde journalisten. Zo’n team is er wel voor bedreigde politici.

Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zal de veiligheid van journalisten opnieuw onder de aandacht brengen, zegt hij tegen de NOS: “Het gaat om een kwetsbare beroepsgroep, die we met z’n allen moeten beschermen. Net als bijvoorbeeld ambulancepersoneel.”

De Telegraaf heeft inmiddels beelden van een beveiligingscamera gepubliceerd waarop te zien is hoe een man tot twee keer toe de gevel ramt, uitstapt en de witte bestelwagen in brand steekt. Een tweede, donkerkleurige auto pikt de dader op en rijdt weg. Er zijn ook beelden uit een andere hoek, met meer camerastandpunten.

Media-minister Arie Slob noemt de beelden ‘heftig’ en hoopt snel op meer duidelijkheid na politie-onderzoek.

Wat de recente aanvallen (waarvan een met een raketwerper) betekenen voor de Nederlandse positie op internationale ranglijsten voor de persvrijheid is nog onduidelijk.

Afgelopen april is Nederland net teruggekeerd in de top drie, al werd door Reporters sans Frontières opgemerkt dat ook Nederland niet immuun is voor het verslechterde politieke en sociale klimaat in Europa.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.