Geschokte reacties na aanval op Telegraaf-pand; mogelijk extra bescherming

Premier Rutte heeft vanochtend contact gehad met Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen om zijn steun over te brengen over de actie met een bestelbusje, waarbij de gevel van de krant ernstig is beschadigd. Op Twitter noemt Rutte de gerichte actie "een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie".
Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib stelt in een reactie dat die niet alleen De Telegraaf “maar ons allemaal raakt”.
Waarnemend burgemeester van de gemeente Amsterdam Jozias van Aartsen heeft maatregelen aangekondigd voor ‘zichtbare en onzichtbare’ maatregelen om De Telegraaf - maar ook andere media in de stad - te beschermen. “Kranten moeten kunnen blijven schrijven, wat ze schrijven”, aldus Van Aartsen na een bezoek aan de redactie.
Het Genootschap van Hoofdredacteuren zegt geschokt te zijn door de aanslag op de krant. Deze aanslag en die op een ander pand in Sloterdijk waar meerdere media zijn gevestigd, bewijst volgens het Genootschap dat de journalistiek in Nederland onder druk staat.
Zowel online als op straat zien journalisten zich steeds vaker geconfronteerd met bedreigingen; een aantal collega’s moet zelfs permanent beveiligd worden, stelt het Genootschap. Ze roepen op tot bescherming van de journalistiek “als een fundament van onze democratie’.
De aanvallen volgen kort op een recente Kamerbrief, specifiek inzake de bescherming van journalisten. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vond het twee weken terug niet nodig om een speciaal team op te richten dat zich bezighoudt met bedreigde journalisten. Zo’n team is er wel voor bedreigde politici.
Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zal de veiligheid van journalisten opnieuw onder de aandacht brengen, zegt hij tegen de NOS: “Het gaat om een kwetsbare beroepsgroep, die we met z’n allen moeten beschermen. Net als bijvoorbeeld ambulancepersoneel.”
De Telegraaf heeft inmiddels beelden van een beveiligingscamera gepubliceerd waarop te zien is hoe een man tot twee keer toe de gevel ramt, uitstapt en de witte bestelwagen in brand steekt. Een tweede, donkerkleurige auto pikt de dader op en rijdt weg. Er zijn ook beelden uit een andere hoek, met meer camerastandpunten.
Media-minister Arie Slob noemt de beelden ‘heftig’ en hoopt snel op meer duidelijkheid na politie-onderzoek.
Wat de recente aanvallen (waarvan een met een raketwerper) betekenen voor de Nederlandse positie op internationale ranglijsten voor de persvrijheid is nog onduidelijk.
Afgelopen april is Nederland net teruggekeerd in de top drie, al werd door Reporters sans Frontières opgemerkt dat ook Nederland niet immuun is voor het verslechterde politieke en sociale klimaat in Europa.
Praat mee