Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 29 november 2023, 12:34 | 0 reacties, praat mee

‘Geef ons loon terug’: Ook redacties van FD, NU.nl en Villamedia leggen werk donderdag een uur stil

Ook de redacties van het FD, NU.nl en Villamedia zullen komende donderdag onder het motto 'Geef ons loon terug' hun werk een uur lang stilleggen, uit onvrede over het eindbod dat de krantenuitgevers hebben gedaan in de onderhandelingen voor een nieuw CAO. Tussen 11 uur 's ochtends en 12 uur wordt het werk neergelegd. Dinsdag meldde Villamedia reeds dat ook de redacties van de Volkskrant, Het Parool en Trouw het werk neerleggen. Laatste wijziging: 29 november 2023, 15:51

De lijst van meestakende of sympathiserende redacties is daarmee volgens NVJ-secretaris Milen Boldrik als volgt: FD, Volkskrant, NRC, Parool, Trouw, NU.nl, Tweakers, Tubantia, Leeuwarder Courant en Energeia. Solidair met de werkonderbreking en van plan een eigen invulling aan de actie te geven: AD, BN/De Stem, Eindhovens Dagblad + Brabants Dagblad en De Stentor.

Tijdens de werkonderbreking zullen de websites van de titels niet worden bijgewerkt en leggen andere collega’s ook het werk neer. De redacties van regionale kranten die onder DPG Media vallen zijn volgens de NVJ “solidair met hun eigen invulling”.

Werkgevers binnen de uitgeefwereld hebben een eindbod gedaan voor de cao Uitgeverijbedrijf. Onderhandelaars van de NVJ stellen zwaar teleurgesteld te zijn over het bod, dat volgens de vakvereniging in de meeste gevallen tot loonverlies van één maandsalaris leidt. De NVJ eist een stijging van 15 procent, om de ongekende inflatie van de afgelopen jaren te compenseren.

Lees ook de brief aan de hoofdredacteuren: ‘Wij doen liever verslag van acties dan dat we zelf op de barricaden gaan’

‘Volstrekt onvoldoende’
In het eindbod wordt met ingang van 2024 een bruto-stijging van 160 euro per maand voorzien, met een 2 procent structurele stijging per 1 april. In 2025 volgt dan 80 euro bruto per maand met 1,5 procent structurele loonstijging met 1 april van dat jaar.

Volgens de NVJ is dit volstrekt onvoldoende om loonverlies door inflatie te keren. Voor deze inflatie gedurende de looptijd van de cao (2022-2023) geven werkgevers geen enkele compensatie.

Bekijk meer van

NVJ NVJ cao Uitgeverijbedrijf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.