— woensdag 17 november 2021, 15:40 | 1 reactie, praat mee

NVJ: uitgevers schieten tekort in onderhandelingen rond cao Uitgeverijbedrijf

ANP

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) concludeert na drie onderhandelingsronden over de nieuwe cao voor het Uitgeverijbedrijf dat houding en bereidwilligheid van de werkgevers "ronduit tekort schiet". Het gaat daarbij niet alleen de kloof tussen de gewenste loonstijging, maar ook over praktische zaken als een thuiswerkregeling en uitbreiding van het geboorteverlof.

De NVJ vroeg om 5 procent loonstijging per kalenderjaar voor een cao met een looptijd van twee jaar. Uitgevers bieden 5,4 procent loonstijging over een gehele voorgestelde looptijd van drie jaar.

“Dat komt neer op 1,8 procent per kalenderjaar, waarmee het niet eens het verwachte inflatiepeil in 2022 compenseert. Met andere woorden: de journalisten gaan er op die manier op achteruit in koopkracht”, aldus NVJ-secretaris Paul Teixeira. Hij noemt het tegenbod dat nu op tafel ligt bijzonder slecht.

Uitgevers hebben ook andere wensen afgewezen, waaronder een thuiswerkvergoeding, aanvullend geboorteverlof, een regeling voor vervroegde uittreding en het bevorderen van een nieuwe instroom van journalisten en verdere professionalisering.

Uitgevers wilden het belang van persveiligheid wel onderschrijven, maar wilden geen financiële bijdrage leveren aan het PersVeilig-project.

De huidige cao loopt eind december af. Teixeira wijst op de prestaties die journalisten in het coronajaar hebben geleverd en zichtbaar zijn in de recordwinsten die Nederlandse uitgevers hebben behaald. De NVJ roept de werkgevers op om hun veelvuldig geuite waardering voor hun journalisten daadwerkelijk om te zetten in daden.

De vierde onderhandelingsronde begint op 23 november aanstaande.

Bekijk meer van

NVJ NVJ cao Uitgeverijbedrijf

Praat mee

1 reactie

Bert van Hijfte, 18 november 2021, 13:53

Zijn dit de uitgevers van media die de mond vol hebben over misstanden in de wereld?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.