Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 29 november 2023, 12:20 | 1 reactie, praat mee

Brief aan hoofdredacteuren: ‘Wij doen liever verslag van acties dan dat we zelf op de barricaden gaan’

Een eerdere werkonderbreking bij DPG Media in Amsterdam op 5 oktober 2023. - © ANP/Hollandse Hoogte/Werry Crone

Op donderdag 30 november, leggen medewerkers van dagbladen in Nederland tussen 11 en 12 uur het werk neer uit onvrede met het eindbod van de dagbladuitgevers in de cao-onderhandelingen. Voorafgaand aan deze actie stuurden de actiecomités van de dagbladen van DPG Media deze open brief aan de hoofdredacteuren van die titels. Laatste wijziging: 30 november 2023, 10:38

Beste hoofdredacteuren,

Het kan jullie niet zijn ontgaan dat wij, verslaggevers, fotografen, vormgevers, eindredacteuren en andere (freelance) medewerkers van de kranten en hun websites, NU.nl en Tweakers, sinds de zomer actie voeren voor koopkrachtherstel. Hoewel het voor velen van ons ongemakkelijk voelt om actie te voeren – wij doen liever verslag van acties dan dat we zelf op de barricaden gaan – voelen we ons hiertoe genoodzaakt.

Door de hoge inflatie en het gebrek aan loonmaatregelen verloren we al minstens één maandsalaris. Nog voor de eerste korte werkonderbreking op 5 oktober verwees CEO Erik Roddenhof naar de cao-tafel als enige juiste plek om hierover te praten en te onderhandelen. Dat zou in het verleden altijd ‘met succes’ zijn gebeurd.

‘Het eindbod wordt verkocht alsof iedereen erop vooruit gaat’
Desondanks hebben de werkgevers, waaronder DPG, er in die cao-onderhandelingen geen enkele blijk van gegeven daadwerkelijk iets te willen doen aan ons inkomensverlies. Hoewel het eindbod wordt verkocht alsof iedereen erop vooruit gaat (tot wel 17,3 procent!), is de waarheid dat de meesten er de komende jaren juist nog verder op achteruit gaan.

Kenners van het cao-proces spreken van een ongekende situatie. Het beginbod bleek meteen het eindbod, iets wat zij nog nooit hebben meegemaakt. De harde opstelling van DPG in de cao-onderhandelingen stelt ons diep teleur.

Het bedrijf is gezond, maakt grote winsten en zag genoeg financiële ruimte voor een dividenduitkering van 80 miljoen euro (+100% ten opzichte van 2021). Maar wij, de mensen die de kranten en websites letterlijk en figuurlijk maken, moeten een recorddaling van onze lonen en tarieven slikken.

Om ons heen zien we bovendien hoe in tal van beroepsgroepen rechtvaardige cao’s worden afgesloten. Bij onze Belgische collega’s is dit zelfs wettelijk geregeld. Is een wettelijke verplichting dan het enige wat DPG over de streep kan trekken? En niet de menselijke maat?

De race to the bottom is al jaren geleden ingezet

‘Wat zijn wij nog waard voor de directie?’
Naast de teleurstelling baart dit ons ook grote zorgen. Wat zijn wij, de makers van de dagbladjournalistiek, nog waard voor de directie? De race to the bottom is al jaren geleden ingezet met de marginale vergoedingen voor freelancers en de steeds verder krimpende redacties.

De werkdruk is gigantisch, de omstandigheden soms ronduit zwaar. Onze strijd gaat inmiddels niet alleen meer om onze lonen, maar ook om respect voor ons werk en ons welbevinden en daarmee het voortbestaan van kwalitatieve (dagblad-) journalistiek.

Daarom vragen wij jullie, als hoofdredacteuren, ons te steunen in onze acties. Kom naast ons staan.

Met groet,

De actiecomités van de redacties van het AD, Eindhovens Dagblad, de Stentor, Het Parool, de Gelderlander, NU.nl, Brabants Dagblad, de Volkskrant, BN De Stem, PZC, De Twentsche Courant Tubantia, Tweakers en Trouw. Het actiecomité van NRC steunt deze brief.

Villamedia publiceert donderdag een verslag van de werkonderbreking.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Tanja van Bergen, 29 november 2023, 15:14

Goeie brief!!!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.