training eu starters

— donderdag 9 november 2017, 09:48 | 0 reacties, praat mee

‘Fusie Time Warner-AT&T alleen na verkoop CNN’, aldus Trumps toezichthouder

EPA

Telecomgigant AT&T en Time Warner zijn al langere tijd met elkaar in gesprek over een fusie. Daar is een bedrag van 85 miljard mee gemoeid en uiteraard bemoeienis vanuit de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Afgelopen maandag legde toezichthouder Makan Delrahim blijkbaar een nieuwe eis op tafel voor er goedkeuring komt: verkoop CNN. Laatste wijziging: 9 november 2017, 10:35

Die eis vanuit een door Trump benoemde toezichthouder is opmerkelijk, gezien de slechte verstandhouding die de Amerikaanse president heeft met de nieuwszender. Politico bericht over de onderhandelingen, op basis van bronnen dichtbij het proces.

CNN zou in het bijzonder zijn uitgelicht als mogelijke dealbreaker. Zakenkrant Financial Times berichtte afgelopen woensdag over de eis om CNN in de etalage te zetten, voor de fusie goedkeuring zou krijgen.

Daarop stelden woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat de bedrijven zélf hadden aangeboden om CNN te verkopen en dat de toezichthouders dat aanbod resoluut hebben afgewezen. Dat was blijkbaar zo bezijden de waarheid dat AT&T-topman Randall Stephenson zelf de publiciteit zocht.

“Tot dit moment hebben we nooit publiekelijk op onze gesprekken met het ministerie van Justitie gereageerd. Maar gezien de uitspraak van vanmiddag is het belangrijk de feiten juist te krijgen. Gedurende dit hele proces heb ik nooit aangeboden CNN te verkopen. Ik heb ook geen enkel voornemen dat te doen”, aldus Stephenson.

De altijd goed ingevoerde CNN-journalist Brian Stelter stelt dat bronnen hem vertellen dat Stephenson misschien nooit expliciet CNN heeft aangeboden, maar wel een deel van de inboedel heeft opgesomd om zo de reactie van de toezichthouder te meten.

Tegenover Politico stelt een van de betrokkenen dat de enige reden om CNN af te stoten kan zijn om in het gevlei te komen bij Trump, omdat hem de verslaggeving niet bevalt. “Het zou een ijzingwekkend signaal afgeven aan alle nieuwsorganisaties in het land”, aldus de bron.

Trump heeft een zeer moeizame verhouding met kritische media: in oktober zinspeelde hij nog op het intrekken van de licentie van NBC, nadat die had bericht over een ruzie tussen Trump en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Overigens is het niet mogelijk voor de president om een licentie te laten intrekken. Ook toezichthouder FCC kan alleen oordelen over de inhoud, niet over uitzendlicenties zelf.

Bekijk meer van

Time Warner CNN AT&T

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.