— donderdag 12 oktober 2017, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Trump-tirade: licentie NBC intrekken

EPA

In de Verenigde Staten is met verbazing gereageerd op de meest recente uitbarsting van president Trump richting de media, in het bijzonder nieuwszender NBC. Trump zinspeelde op het intrekken van uitzendlicenties, na berichtgeving op NBC over een hoog opgelopen ruzie met minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

NBC had gemeld dat Trump afgelopen zomer in besprekingen hebben geopperd dat hij een vertienvoudiging van het nucleaire arsenaal van Amerika wilde. Tillerson was daarnaast al geïrriteerd omdat Trump zijn eigen minister in een andere tweet afviel door te stellen dat hij zijn tijd verdoet inzake Noord-Korea. Hij zou Trump daarna een fucking moron hebben genoemd, meldde NBC - door Amerikaanse uitzendregels minus de fucking.

Allemaal nepnieuws, fulmineerde Trump. Alleen gemaakt om hem naar beneden te halen. Pikant is dat Tillerson desgevraagd niet ontkent een dergelijke krachtterm te hebben gebruikt.

Trump is kortom ontstemd over de vuile was die via NBC wordt buitengehangen. Ook zit er oud zeer: NBC verbrak in 2015 banden met Trump na uitspraken over Mexicaanse immigranten tijdens zijn gooi naar het presidentschap. Ook was het NBC die een video uit 2005 boven tafel bracht waarin Trump opschepte dat hij vrouwen in hun kruis greep - en ze dat toelieten omdat hij een ster was.

Trumps mijmering over het intrekken van licenties geeft blijk van weinig inzicht in hoe de wereld in elkaar zit, stelt Forbes-journalist Mark Joyella. Nog los van de dictatoriale trekjes van zo’n opmerking zitten er veel stappen in het proces voor een uitzendlicentie kan worden ingetrokken, aldus Joyella.

“Hij had zijn huiswerk moeten doen”, stelt de journalist. Er zijn klachtenprocedures via toezichthouder Federal Communications Commission, maar die betreffen inhoud en niet de licentie zelf. Een klacht moet ook vergezeld gaan van bewijs voor bewuste kleuring of vervalsing van nieuws. Trump levert dat in zijn tirades op Twitter nooit, stelt Joyella.

“Stuur een brief met bewijs”, adviseert Joyella.

Bekijk meer van

Trump NBC News

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.