website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Trump-tirade: licentie NBC intrekken

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 12 oktober 2017, 09:27

EPA

EPA

Nieuws

In de Verenigde Staten is met verbazing gereageerd op de meest recente uitbarsting van president Trump richting de media, in het bijzonder nieuwszender NBC. Trump zinspeelde op het intrekken van uitzendlicenties, na berichtgeving op NBC over een hoog opgelopen ruzie met minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

NBC had gemeld dat Trump afgelopen zomer in besprekingen hebben geopperd dat hij een vertienvoudiging van het nucleaire arsenaal van Amerika wilde. Tillerson was daarnaast al geïrriteerd omdat Trump zijn eigen minister in een andere tweet afviel door te stellen dat hij zijn tijd verdoet inzake Noord-Korea. Hij zou Trump daarna een fucking moron hebben genoemd, meldde NBC - door Amerikaanse uitzendregels minus de fucking.

Allemaal nepnieuws, fulmineerde Trump. Alleen gemaakt om hem naar beneden te halen. Pikant is dat Tillerson desgevraagd niet ontkent een dergelijke krachtterm te hebben gebruikt.

Trump is kortom ontstemd over de vuile was die via NBC wordt buitengehangen. Ook zit er oud zeer: NBC verbrak in 2015 banden met Trump na uitspraken over Mexicaanse immigranten tijdens zijn gooi naar het presidentschap. Ook was het NBC die een video uit 2005 boven tafel bracht waarin Trump opschepte dat hij vrouwen in hun kruis greep - en ze dat toelieten omdat hij een ster was.

Trumps mijmering over het intrekken van licenties geeft blijk van weinig inzicht in hoe de wereld in elkaar zit, stelt Forbes-journalist Mark Joyella. Nog los van de dictatoriale trekjes van zo’n opmerking zitten er veel stappen in het proces voor een uitzendlicentie kan worden ingetrokken, aldus Joyella.

“Hij had zijn huiswerk moeten doen”, stelt de journalist. Er zijn klachtenprocedures via toezichthouder Federal Communications Commission, maar die betreffen inhoud en niet de licentie zelf. Een klacht moet ook vergezeld gaan van bewijs voor bewuste kleuring of vervalsing van nieuws. Trump levert dat in zijn tirades op Twitter nooit, stelt Joyella.

“Stuur een brief met bewijs”, adviseert Joyella.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.