— dinsdag 9 februari 2021, 11:07 | 0 reacties, praat mee

Fox News vraagt om seponering miljardenrechtszaak stemmachinefabrikant

Februari 2019: de nieuwsticker aan het Fox News-kantoor in New York, ten tijde van de getuigenis van Trumps voormalig persoonlijk advocaat Michael Cohen | AFP

Het moederbedrijf achter Fox News heeft in New York een verzoek ingediend om een potentieel kostbare rechtszaak te laten seponeren. In die zaak eist Smartmatic, een fabrikant van technologie rond elektronisch stemmen, een schadevergoeding van 2,7 miljard dollar wegens smaad. Laatste wijziging: 9 februari 2021, 11:20

Fabrikanten van technologie rond elektronisch stemmen zijn de afgelopen periode rechtszaken gestart tegen onder meer Fox News en Trumps persoonlijk advocaat Rudy Giuliani. De bedrijven werden maandenlang bij naam door Trump en zijn entourage weggezet als belangrijke spelers in een vooropgezet plan Trump te laten verliezen.

Het juridische team van Trump was regelmatig te gast op de zender en kon daar samenzweringstheorieën over apparatuur van Smartmatic en concurrent Dominion ventileren. Sommige uitspraken waren op dat moment al aantoonbaar onwaar, zoals de claim dat de in 2013 overleden Venezolaanse president Hugo Chávez Smartmatic-software had helpen aanpassen, zodat stemmen ongezien naar een andere kandidaat konden gaan.

Fox stelt in het verzoek dat de rechtszaak “fundamenteel niet te verenigen is met de realiteit van een modern nieuwsbedrijf en de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting”. Volgens Fox is elke juridische aanvechting van de een verkiezingsuitslag nieuwswaardig.

In de rechtszaak van Smartmatic worden naast leden van Trumps juridische team ook Fox News-kopstukken als Lou Dobbs en Jeanine Pirro genoemd. Fox News trok afgelopen vrijdag onverwacht de stekker uit het programma van Dobbs. Volgens de zender past het in een gangbare herziening van de programmering, maar CNN merkt op dat Dobbs op donderdag zijn gasten nog ‘tot morgen’ wenste.

Dominion, een andere fabrikant van elektronische stemapparatuur, heeft eind januari onder meer Trumps advocaat Giuliani aangeklaagd wegens smaad. Dat bedrijf eist 1,3 miljard aan schadevergoeding. Giuliani stelt dat de rechtszaak zijn advocatenkantoor zou ruïneren, maar zegt dat de rechtszaak hem toegang geeft tot vertrouwelijke documenten van Dominion.

Fox zegt in de verslaggeving meerdere keren leugens die rondgingen over Smartmatic te hebben rechtgezet, waarbij het een eerder opgenomen item in meerdere programma’s herhaalde.

Sinds Trump verloor en Fox News volgens zijn aanhangers onvoldoende voor hem ten strijde trok, daalt het kijkersaantal gestaag. Al in 2017 waarschuwde CNN’s Brian Stelter voor de in zijn ogen ongezond innige band tussen Trump en Fox News. Meer bij de New York Times

Bekijk meer van

Smartmatic Fox News

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.