— donderdag 7 januari 2021, 12:15 | 2 reacties, praat mee

Cameraploegen in het nauw bij Capitool; CPJ voorziet verdere escalatie

Trump supporters vernielen apparatuur van cameraploegen tijdens bestorming van het Capitool - © Ken Cedeno | UPI | Shutterstock

UPDATE Het waren benauwde uren voor journalisten en cameraploegen die gisteren verslag probeerden te doen van de bestorming van het Amerikaanse congres. Op Twitter circuleren filmpjes waarop is te zien hoe groepen rellende Trump-aanhangers journalisten bedreigen, uitschelden en hun apparatuur vernielen. Laatste wijziging: 8 januari 2021, 16:43

In mijn twintigjarige carrière heb ik dit nog nooit zoiets gezien, twittert NBC-verslaggever Shomari Stone vanuit Washington. Op een video is te zien hoe relschoppers triomfantelijk apparatuur van journalisten afpakken, tegen camera’s trappen en er flesjes water over leeggieten.

RTL-correspondent Erik Mouthaan heeft nog geluk gehad, twittert hij na het zien van de beelden. Wel heeft zijn ploeg twee keer moeten verplaatsen om de veiligheid te waarborgen. Ook is hij uitgescholden en bedreigd. Later op de avond had Mouthaan ook nog aanvaringen met (dronken) Trump-supporters in zijn hotel.

Michiel Vos beleefde ook spannende momenten. Terwijl hij buiten het Capitool in Washington verslag deed van de bestormingen, waren zijn vrouw en zoon binnen. De correspondent van RTL is getrouwd met de dochter van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Live in de uitzending van Jinek vertelde Vos woensdagavond al dat hij flink geschrokken was. “Ik heb één paniekerig telefoontje van mijn vrouw gekregen: ‘It’s getting weird, we got to get out of here.’ (Het gaat hier niet goed, we moeten hier weg, red.) Zij zat in het kantoor met mijn schoonmoeder en mijn zoon Paul. Zij waren daarbinnen, dus in die kamer waar later foto’s werden genomen.”

Ook Bloomberg-journalist William Turton poste een filmpje en foto’s van een rellende menigte die tekeer gaat tegen journalisten. De tech-journalist toog woensdag naar Washington om een verhaal te maken over desinformatie en eindigde middenin de chaos van de Capitool-bestorming, zo meldt hij op Twitter. Toen hij later op de avond terug kwam in zijn hotel, werd hij lastig gevallen door Trump-supporters die hem achtervolgden. Een van hen bedreigde hem met een taser. De hotelbeveiliging heeft de journalist uiteindelijk naar zijn kamer moeten begeleiden.

Een verslaggever van de Israëlische nieuwszender Channel 13 is gisteren belaagd door Trump-aanhangers, zo is te zien op videobeelden.

Committee to Protect Journalists (CPJ) heeft bezorgdheid geuit over de gebeurtenissen van de afgelopen uren, waarin de veiligheid va politici en journalisten in het geding is geweest. ‘Journalisten die verslag doen van deze gebeurtenissen, die van groot publiek belang zijn, moeten dat vrij en veilig kunnen doen, gesteund en beschermd door de politiemacht’, zegt CPJ-directeur Joel Simon in een verklaring. Hij roept journalisten en nieuwsorganisaties op om alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen de komende tijd. ‘De kans op verdere escalatie is groot.’

De bestorming van het Capitool kostte vannacht aan vier personen het leven. Veertien agenten raakten gewond. 52 relschoppers zijn gearresteerd. De verwachting is dat het de komende dagen onrustig zal blijven in Washington.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

J.C. Roodenburg, 7 januari 2021, 15:12

Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Zelfs havenarbeiders hielden zich netjes aan de regels in mijn tijd bij HVV. Enkelingen waren wél bereid om verder te gaan relschoppers, dwazen en vaak dronken.

Adrie Boxmeer, 7 januari 2021, 16:30

Nou Hans, mij hebben ze weleens gedreigd in het water bij de sluizen van IJmuiden te gooien. Leeghoofdigheid is helaas niet exclusief Amerikaans.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.