— woensdag 9 december 2020, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Gevecht op rechts: zender Newsmax zit Fox News op de hielen

Oud-woordvoerder Sean Spicer in zijn oude werkruimte in het Witte Huis. Spicer werkt inmiddels als politiek verslaggever voor Newsmax | AP

President Trumps liefde voor zender Fox News is sinds de verkiezingen bekoeld, nadat ook die zender concludeerde dat Biden had gewonnen. Trump is opgeschoven naar zenders als OANN en Newsmax. Zijn volgers zijn ook van zender gewisseld: Newsmax heeft voor het eerst een Fox-show verslagen in kijkcijfers. Laatste wijziging: 9 februari 2021, 12:22

Bij Newsmax liggen alle kansen op verkiezingsoverwinning voor Trump nog op tafel. CNN-journalist en mediavolger Brian Stelter noemt het daardoor een ‘safe space’ voor Trump en zijn aanhangers. In zijn nieuwsbrief Reliable Sources zegt Stelter dat de alternatieve realiteit voor miljoenen een serieus probleem is.

“Ik denk dat wij [Amerikaanse journalisten in het algemeen, red.] er niet in zijn geslaagd om duidelijk te maken hoe schadelijk de leugens zijn. Een deel van het land heeft een vervormd beeld van de realiteit, verwrongen door figuren die te kwader trouw zijn. De verslaggeving laat onvoldoende zien dat het een acute crisis betreft, maar laat dat over aan een handvol verslaggevers in de niche.”

Het gaat bij de strijd tussen Newsmax en Fox News vooralsnog om een klein verschil, zegt Stelter. Het ging afgelopen maandag om talkshows met bescheiden aantallen kijkers. “Greg Kelly Reports” op Newsmax versloeg “The Story with Martha MacCallum” op Fox met 229 duizend kijkers versus 203 duizend in een belangrijke doelgroep van 25-54 jaar.

Desondanks is het “een mijlpaal in de wereld van kabelnieuws”, aldus Stelter. Newsmax werd in de aanloop naar de verkiezingen niet als serieuze bedreiging voor Fox News gezien, niet in de laatste plaats door Fox News zelf. In absolute cijfers is het verschil ook groot, becijfert Stelter: gemiddeld 1,37 miljoen kijkers voor Fox gedurende de dag, slechts 316 duizend voor Newsmax.

Maar dat een belangrijke doelgroep op het juiste moment inschakelt is van belang, aldus Stelter. Newsmax loopt ook in op andere nieuwszenders: niet in dagcijfers, wel op specifieke momenten. “Je krijgt ons niet meer weg”, aldus Newsmax-topman Christopher Rudy over de kijkcijfers. Meer bij CNN

Bekijk meer van

Newsmax Fox News

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.