basis naar compleet

— woensdag 2 mei 2018, 09:45 | 0 reacties, praat mee

Fototentoonstelling en debat over fotojournalist Shawkan

Fotograaf Mahmoud Abou Zeid, ook bekend als Shawkan - © Reporters sans Frontières

Werk van de ter dood veroordeelde Egyptische fotojournalist Mahmoud Abou Zeid, ook wel Shawkan genoemd, is donderdag 3 en vrijdag 4 mei te zien bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ook is er een debat met onder andere de advocaat van Zeid, Karim Abdelrady. Laatste wijziging: 2 mei 2018, 10:13

De veroordeling van Shawkan is onderdeel van een massaproces tegen ruim 700 verdachten na massale protesten in 2013. De aangeklaagden worden beschuldigd van lidmaatschap van een verboden organisatie (de Moslimbroederschap) en moord en poging tot moord, vanwege de doden en gewonden die tijdens de protesten vielen.
Het comité van de persvrijheid organiseert op de Internationale Dag van de Persvrijheid een debat over persvrijheid in Egypte. Het debat wordt geopend door Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Vervolgens gaan Rena Netjes (journalist en arabist) en Jan Jaap de Ruiter (arabist Universiteit van Tilburg) in gesprek met onder andere de advocaat van Zeid. Er zullen ook videofragmenten worden getoond over het Egyptische medialandschap.

De fototentoonstelling met werk van Shawkan is een idee van Thomas Bruning van de NVJ, vertelt Rena Netjes. ‘De foto’s kunnen worden gekocht en de opbrengst gaat naar de familie van Shawkan. Zij kunnen daarmee eten en andere levensmiddelen voor hem aanschaffen. Er wordt namelijk slecht voor de gevangenen gezorgd. Daar komt nog eens bij dat Zeid ziek is. Verder kunnen bezoekers foto’s maken van zijn werk en met de hashtag #MyPicForShawkan op Twitter plaatsen. Daarmee hopen we meer aandacht voor hem, en natuurlijk ook voor de anderen, te genereren.

Ik heb zelf maar één nacht vastgezeten’, memoreert Netjes, ‘maar je voelt je zo machteloos. Ik voel me verplicht om mijn mond open te trekken. Dit kan iedereen overkomen in Egypte. Ik ben de NVJ dankbaar dat zij zich hard maakt voor deze zaak.’

De foto’s zijn te zien bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum. Toegang is €17,50. Het Festival van het Vrije Woord duurt van 16.00 tot 23.00 uur. Het debat begint om 20:15 uur.

Bekijk meer van

Recht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.