— vrijdag 26 januari 2018, 07:57 | 0 reacties, praat mee

Van den Heuvel en Meijering blijven bij hun stellingen

Nico Meijering (l) en John van den Heuvel. Foto's: ANP

Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel en advocaat Nico Meijering waren donderdag door zowel Eva Jinek als Humberto Tan uitgenodigd om in discussie te gaan. En dus zat Van den Heuvel bij Tan en Meijering minuten later bij Jinek. En dus nog geen discussie over de uitspraak van Van den Heuvel dat Meijering met zijn werk de veiligheid van journalisten in gevaar brengt en de reactie van Meijering dat die uitspraak lasterlijk is. Laatste wijziging: 26 januari 2018, 11:57

Van den Heuvel deed de betwiste uitspraak in een interview met Villamedia. Meijering sommeerde hem dergelijke uitlatingen niet meer te doen, kwam daarover heen met een open brief aan de journalist die door Van den Heuvel ook weer met een open brief werd beantwoord.

De twee televisie-optredens maakten wel duidelijk dat de heren geen duimbreed wijken van hun standpunten. Van den Heuvel stoort zich er aan dat Meijering in de rechtszaal pleidooien houdt waarin hij journalisten en met name Van den Heuvel zwart maakt. ‘En op de tribune zitten huurmoordenaars en hun opdrachtgevers en ook familieleden. Die horen dat en kunnen daar misschien verkeerde gedachten over krijgen.’

Van den Heuvel: ‘Meijering is hypocriet. In zijn pleidooien heeft altijd een ander het gedaan. De rode draad is dat politie, justitie en de media de schuldigen zijn en dat ze samenwerken. Nooit heeft zijn cliënt iets gedaan’.

Helemaal denkbeeldig is de angst bij Van den Heuvel niet dat dergelijke pleidooien gevolgen hebben. Hij wordt inmiddels bewaakt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Ook Parool-journalist Paul Vugts zit in die situatie.

Van den Heuvel: ‘Je kunt dat soort zaken niet zeggen zonder keiharde bewijzen’. Hij zegt met 90 procent van de advocaten prima contact te hebben, maar bij Meijering lukt dat niet. ‘Met anderen praat je. Soms zet je dingen recht. Meijering reageert alleen juridisch en gooit olie op het vuur.’

Bij Jinek betoogde Meijering dat Van den Heuvel ‘geen idee heeft’ hoe hij inpraat op zijn cliënten om zich te beheersen en om geen stomme dingen te doen. ‘We zien veel agressie. Ook tegen John. Dat probeer je te temperen. Hij heeft geen idee.’

Hij werd bij Jinek niet gevraagd naar zijn uitlatingen in de rechtszaal. Net het stukje waar Van den Heuvel dat zei, werd bij Jinek niet getoond. Wel werd het deel getoond waarin Van den Heuvel sprak over de huurmoordenaars op de tribune.

Volgens Meijeringis het probleem dat Van den Heuvel zich niet aan de feiten houdt. Niet in deze discussie en niet in zijn overige berichtgeving. En daarbij is Van den Heuvel er op uit de advocatuur monddood te maken als die daar tegen in het geweer komen. Terwijl Meijering nu juist last heeft van de beschuldigingen geuit door Van den Heuvel: ‘Hij is bekend in Nederland. Wij krijgen een shitload over ons heen via de mail.’

De advocaat zei wel dat wie journalisten als Vugts en Van den Heuvel wat aandoet, moet beseffen dat het moeilijk wordt een goede advocaat te vinden. Hijzelf zou dergelijke mensen in elk geval niet vertegenwoordigen.

Ook constateerde Meijering dat Van den Heuvel zich na de sommatie onthoudt van lasterlijke uitspraken en dat daarmee zijn doel voor nu is bereikt.

Waarom de heren niet in 1 talkshow zaten, werd niet duidelijk. Bij Tan was de verklaring dat Meijering zich ‘niet in een onpartijdige omgeving’  zou voelen (Van den Heuvel staat ook onder contract bij RTL) en bij Jinek was de verklaring dat Van den Heuvel niet wilde.

De aflevering van RTL Late Night:

De aflevering van Jinek is hier terug te kijken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.