Egypte eist doodstraf tegen fotojournalist Shawkan

Egyptische autoriteiten hebben vorige week de doodstraf geëist tegen fotojournalist Mahmoud Abou Zeid. Zijn veroordeling is onderdeel van een massaproces tegen ruim 700 verdachten in verband met arrestaties na massale protesten in 2013.
De aangeklaagden - inclusief Zeid - worden beschuldigd van lidmaatschap van een verboden organisatie (de Moslimbroederschap) en moord en poging tot moord, vanwege doden en gewonden die tijdens de protesten vielen. Bij de protesten tegen de afzetting van toenmalig president Morsi vielen volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch 817 doden.
Bij de ontruiming vielen ook onder journalisten doden en gewonden. De Britse cameraman Michael Dean die voor internationale nieuwsorganisaties werkte, werd door een sluipschutter gedood. Hij was duidelijk herkenbaar als journalist, evenals minstens vier andere journalisten die gericht werden gedood.
De fotograaf die werkt onder de naam Shawkan deed verslag van de protesten toen hij werd opgepakt. Volgens Reporters sans Frontières (RSF) is de doodstraf volstrekt disproportioneel, politiek gemotiveerd en geen rechtspraak.
“Shawkans enige overtreding is dat hij probeerde zijn werk te doen”, stelt RSF. De organisatie eist zijn onmiddellijke vrijlating. Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten is geschokt door de strafeis. De NVJ heeft op politiek niveau aandacht gevraagd voor de kwestie. “Het kan niet zo zijn dat Europa en Nederland een regime steunen, dat op deze verschrikkelijke wijze met journalisten omgaat”, stelt Bruning.
De Verenigde Naties hebben het bloedige neerslaan van protesten indertijd veroordeeld. Ook op de massale rechtszaken waarin de doodstraf wordt opgelegd krijgen interationaal veel kritiek. De huidige regering onder president al-Sisi legt die kritiek naast zich neer.
Praat mee