— maandag 12 maart 2018, 14:17 | 0 reacties, praat mee

Egypte eist doodstraf tegen fotojournalist Shawkan

Fotograaf Mahmoud Abou Zeid, ook bekend als Shawkan | Reporters sans Frontières

Egyptische autoriteiten hebben vorige week de doodstraf geëist tegen fotojournalist Mahmoud Abou Zeid. Zijn veroordeling is onderdeel van een massaproces tegen ruim 700 verdachten in verband met arrestaties na massale protesten in 2013. Laatste wijziging: 12 maart 2018, 14:21

De aangeklaagden - inclusief Zeid - worden beschuldigd van lidmaatschap van een verboden organisatie (de Moslimbroederschap) en moord en poging tot moord, vanwege doden en gewonden die tijdens de protesten vielen. Bij de protesten tegen de afzetting van toenmalig president Morsi vielen volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch 817 doden.

Bij de ontruiming vielen ook onder journalisten doden en gewonden. De Britse cameraman Michael Dean die voor internationale nieuwsorganisaties werkte, werd door een sluipschutter gedood. Hij was duidelijk herkenbaar als journalist, evenals minstens vier andere journalisten die gericht werden gedood.

De fotograaf die werkt onder de naam Shawkan deed verslag van de protesten toen hij werd opgepakt. Volgens Reporters sans Frontières (RSF) is de doodstraf volstrekt disproportioneel, politiek gemotiveerd en geen rechtspraak.

“Shawkans enige overtreding is dat hij probeerde zijn werk te doen”, stelt RSF. De organisatie eist zijn onmiddellijke vrijlating. Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten is geschokt door de strafeis. De NVJ heeft op politiek niveau aandacht gevraagd voor de kwestie. “Het kan niet zo zijn dat Europa en Nederland een regime steunen, dat op deze verschrikkelijke wijze met journalisten omgaat”, stelt Bruning.

De Verenigde Naties hebben het bloedige neerslaan van protesten indertijd veroordeeld. Ook op de massale rechtszaken waarin de doodstraf wordt opgelegd krijgen interationaal veel kritiek. De huidige regering onder president al-Sisi legt die kritiek naast zich neer.

Bekijk meer van

Shawkan Recht Egypte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.