training eu starters

— donderdag 4 oktober 2018, 10:47 | 1 reactie, praat mee

Fotojournalist naar rechter om tarieven de Persgroep

ANP

Fotojournalist en lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) Ruud Rogier daagt uitgeverij de Persgroep voor de rechter. De uitgeverij weigert mee te werken aan een procedure bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht. Centraal staat een klacht van de billijkheid van de tarieven die de Persgroep hanteert. Laatste wijziging: 4 oktober 2018, 11:54

Afgelopen zomer verbaasden NVJ en NVF zich al over de ‘onbegrijpelijke’ houding van de uitgeverij.

Omdat de uitgeverij niet meewerkt, kan het conflict niet via de hiervoor opgerichte Geschillencommissie worden behandeld. De vorderingen van Rogier worden daarom aan de rechter voorgelegd. Rogier wordt daarin gesteund door de NVJ/NVF.

De persorganisaties stellen dat de weigering mee te werken feitelijk de wet Auteurscontractenrecht ondermijnt. NVJ/NVF-secretaris Rosa Garcia López wijst op het aandeel van ruim 43 procent dat de Persgroep op de Nederlandse dagbladmarkt bezit. “De machtspositie ten aanzien van individuele freelancers is evident”, aldus Garcia López.

Afgelopen juli constateerde minister Dekker (Rechtsbescherming) dat ook publieke omroepen de Geschillencommissie mijden. “Met mijn ambtgenoot van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ben ik teleurgesteld over deze opstelling”, schreef Dekker. De NPO zegt geen machtsmiddel te hebben omroepen te dwingen van de Geschillencommissie gebruikt te maken.

Dekker roept nu fotografen op om te gaan staken, als ze ontevreden zijn over de geboden tarieven. Dekker: “Moet je eens kijken hoe saai een krant zonder foto’s na twee weken is.”

“De Persgroep maakt hiermee een voor makers laagdrempelige vorm van bemiddeling door deskundigen vanuit de sector onmogelijk. De betrokken freelance fotojournalist wordt nu geconfronteerd met langdurige procedure bij de rechter. De bedoeling van de wetgever was om deze situatie te voorkomen”, aldus NVJ en NVF in een verklaring.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Stam F E, 13 januari 2019, 17:32

Wat is de follow up van dit item?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.