website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Fotojournalist naar rechter om tarieven de Persgroep

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op donderdag 4 oktober 2018, 10:47

ANP

ANP

Nieuws Fotojournalist en lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) Ruud Rogier daagt uitgeverij de Persgroep voor de rechter. De uitgeverij weigert mee te werken aan een procedure bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht. Centraal staat een klacht van de billijkheid van de tarieven die de Persgroep hanteert.

Afgelopen zomer verbaasden NVJ en NVF zich al over de ‘onbegrijpelijke’ houding van de uitgeverij.

Omdat de uitgeverij niet meewerkt, kan het conflict niet via de hiervoor opgerichte Geschillencommissie worden behandeld. De vorderingen van Rogier worden daarom aan de rechter voorgelegd. Rogier wordt daarin gesteund door de NVJ/NVF.

De persorganisaties stellen dat de weigering mee te werken feitelijk de wet Auteurscontractenrecht ondermijnt. NVJ/NVF-secretaris Rosa Garcia López wijst op het aandeel van ruim 43 procent dat de Persgroep op de Nederlandse dagbladmarkt bezit. “De machtspositie ten aanzien van individuele freelancers is evident”, aldus Garcia López.

Afgelopen juli constateerde minister Dekker (Rechtsbescherming) dat ook publieke omroepen de Geschillencommissie mijden. “Met mijn ambtgenoot van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ben ik teleurgesteld over deze opstelling”, schreef Dekker. De NPO zegt geen machtsmiddel te hebben omroepen te dwingen van de Geschillencommissie gebruikt te maken.

Dekker roept nu fotografen op om te gaan staken, als ze ontevreden zijn over de geboden tarieven. Dekker: “Moet je eens kijken hoe saai een krant zonder foto’s na twee weken is.”

“De Persgroep maakt hiermee een voor makers laagdrempelige vorm van bemiddeling door deskundigen vanuit de sector onmogelijk. De betrokken freelance fotojournalist wordt nu geconfronteerd met langdurige procedure bij de rechter. De bedoeling van de wetgever was om deze situatie te voorkomen”, aldus NVJ en NVF in een verklaring.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Stam F E, 13 januari 2019, 17:32

    Wat is de follow up van dit item?

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.