persmonitor_press_unlimited

— maandag 6 november 2017, 11:28 | 0 reacties, praat mee

Speel zelf nepnieuwsfabrikant met Slecht Nieuws

DROG

Via het online interactieve spel 'Slecht Nieuws' kunnen deelnemers leren over nepnieuws en de bewuste cynische keuzes die meestal achter liggen. Mediastartup DROG is een platform en kennisbank over de impact van desinformatie, mede gefinancierd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Via workshops, lezingen, cursussen en dus ook spellen geeft DROG inzicht over de werkwijze van nepnieuwsproducenten. “Als je de technieken achter de fake-berichten herkent, ben je er tegen bestand”, stelt bedenker Ruurd Oosterwoud. Het moet in die zin een soort vaccinerende werking hebben: wie de interne werking van propaganda en nepnieuw kent, kan het ook herkennen.

De ‘propaganda-game’, zoals DROG het zelf noemt, is in de browser en op vrijwel alle mobiele apparatuur te spelen. Het leidt de speler langs allerlei opties om volgers te laten groeien, invloed te vergroten en de publieke opinie op te zwepen.

Oosterwoud: “Nepnieuws is misschien wel de grootste bedreiging voor onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat we ons op een speelse manier wapenen.” Het spel zelf is vanaf nu dus online te spelen via slechtnieuws.nl maar DROG gaat ook met het spel op tour langs Nederlandse scholen.

De effectiviteit van het spel ligt op dit moment onder peer-review, meldt DROG. De resultaten daarvan worden begin 2018 gepubliceerd.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.