Facebook zet dreigement door: nieuws delen vanaf nu onmogelijk voor Australische gebruikers

Facebook heeft voor alle Australische gebruikers het delen van nieuws onmogelijk gemaakt, na een slepend conflict met de Australische overheid. Onder nieuwe wetgeving moeten online bedrijven uitgevers gaan betalen als ze artikelen hergebruiken. Delen door Facebook-gebruikers valt daar ook onder.
Vorig jaar wijzigde Facebook al de gebruiksvoorwaarden, zodat delen van nieuws voor Australische gebruikers kon worden beperkt.
Directeur Will Easton van Facebook Australië en Nieuw-Zeeland stelde in september vorig jaar dat Facebook “met tegenzin” gedwongen zal zijn om het delen van nieuws voor Australiërs uit te zetten. Dat is nu dus gebeurd.
Gebruikers die pagina’s bezoeken van Australische media zien daar nu geen stukken meer om te lezen of te delen. Facebook zegt in een verklaring het besluit met ‘bezwaard gemoed’ te hebben genomen. Het platform stelt vorig jaar zo’n 5,1 miljard keer naar Australische uitgevers te hebben doorverwezen, wat volgens Facebook een waarde vertegenwoordigt van 407 miljoen Australische dollars (zo’n 262 miljoen euro).
EMPTY! pic.twitter.com/0TfGFv5IhR
— James Findlay (@james_findlay) February 17, 2021
Het conflict is onderdeel van een langlopend conflict tussen uitgevers en de Australische overheid aan de ene kant, en techgiganten aan de andere. Facebook en Google ruziën al langer, omdat ze van mening zijn dat verkeer genereren voor uitgevers ook waarde vertegenwoordigen.
Facebook-topman Zuckerberg bemoeide zich eerder deze maand persoonlijk met het conflict, waarin zoals dat heet the optics aren’t good.
Uit onderzoek van de Australische mededingingsautoriteit ACCC blijkt dat in Australië 80 procent van alle online reclamegelden naar Facebook en Google vloeien. Van elke 100 Australische dollar die adverteerders in 2018 uitgaven ging 49 dollar naar Google, 24 dollar naar Facebook en 27 dollar naar alle andere websites.
Opmerkelijke dissonant in de discussie is Microsoft, die aankondigde zich te willen schikken naar de Australische wet met hun Bing-zoekmachine.
Microsoft-topman Brad Smith noemde het huidige voorstel begin deze maand alleszins redelijk. Het wetsvoorstel zou de waarde van goede zoektechnologie - ook voor nieuwsbedrijven - erkennen.
Potentieel riskant neven-effect van de Facebook-ban op delen van nieuws in Australië is dat informatiepagina’s van Australische hulpdiensten, die leunen op verwijzen naar berichtgeving, niet langer werken.
De Australische minister van Milieu Sussan Ley roept Australiërs op om rechtstreeks op de site van overheidsdiensten te kijken voor het laatste nieuws.
Facebook didn’t just shut down Australian news sites, it shut down government agency pages: Hospitals, Fire & Rescue, Bureau of Meteorology, just hours after Zuckerberg spoke to our Govt & without warning. If a foreign government did this(e.g China), it would be called terrorism.
— Claire Lehmann ?????? (@clairlemon) February 18, 2021
De Australische premier Scott Morrison noemt Facebooks besluit om Australië “te ontvrienden” arrogant. De effecten voor essentiële hulpdiensten zijn volgens de premier teleurstellend. Het zal volgens Morrison andere landen met zorgen over de invloed en het gedrag van grote techbedrijven, die denken dat ze boven nationale regeringen staan, alleen maar vergroten.
Praat mee