word studentlid

— dinsdag 1 september 2020, 12:26 | 0 reacties, praat mee

Facebook beperkt delen van nieuws na Australisch wetsvoorstel

Facebook beperkt delen van nieuws na Australisch wetsvoorstel

Facebook heeft in Australië een eerste schot voor de boeg gegeven rond een wetsvoorstel dat online platforms verplicht om mediabedrijven te betalen als nieuws wordt gedeeld. Facebook zal voor Australiërs op Facebook en Instagram het delen van nieuws in dat geval onmogelijk maken. Laatste wijziging: 1 september 2020, 12:31

Facebook zegt dat de wetgever “de dynamiek van het internet” niet begrijpt en de bedrijven die het beoogt te beschermen juist zal schaden. Directeur Will Easton van Facebook Australië en Nieuw-Zeeland schreef gisteren dat Facebook “met tegenzin” gedwongen zal zijn om het delen van nieuws voor Australiërs uit te zetten.

De wijzigingen zijn enkel van toepassing op Australische gebruikers.

Easton noemt het eigenaardig dat Facebook zou moeten betalen voor inhoud dat door uitgevers vrijwillig op het platform wordt gezet en “tegen een prijs die de financiële meerwaarde die wij uitgevers opleveren volledig negeert.”

Het dreigement om een deel van functionaliteit van Facebook en Instagram te beperken valt slecht bij wetgevers, uitgeverijen en toezichthouder Australian Competition and Consumer Commission. Ze spreken over een slecht getimed en fout signaal en van pesterij.

Easton verwerpt het idee dat Facebook rijk wordt over de ruggen van Australische mediabedrijven. Facebook heeft volgens hem in de eerste vijf maanden van 2020 verkeer te waarde van 200 miljoen dollar (ruim 123 miljoen euro) naar Australische uitgevers geleid, “zonder daar een cent voor te vragen”.

De gebruiksvoorwaarden van Facebook worden voor Australiërs gewijzigd, om het verbod op nieuws delen officieel vast te leggen.

 

Bekijk meer van

Google Facebook Australië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.