word studentlid

— dinsdag 6 oktober 2020, 14:29 | 0 reacties, praat mee

‘Facebook weigert te voldoen aan nieuwe Turkse sociale mediawet’

‘Facebook weigert te voldoen aan nieuwe Turkse sociale mediawet’
Facebook stuurt geen vertegenwoordiger naar Turkije - © Denis Charlet

Facebook heeft te kennen gegeven geen eigen vertegenwoordiger in Turkije te benoemen. Dit liet de Turkse cyberexpert Yaman Akdeniz maandag via Twitter weten. Daarmee is Facebook het eerste grote sociale mediabedrijf dat weigert om te voldoen aan de voorwaarden die de nieuwe Turkse sociale mediawet stelt. Laatste wijziging: 6 oktober 2020, 20:18

Op 1 oktober trad in Turkije de nieuwe sociale mediawet in werking. Deze wet werd in een recordtempo van tien dagen door het Turkse parlement geloodst. Volgens Akdeniz was daarbij geen sprake van enig overleg met andere partijen en maakt de wet ernstige inbreuken op grondrechten en vrijheden.

De nieuwe sociale mediawet schrijft voor dat sociale mediabedrijven met meer dan een miljoen Turkse gebruikers per dag een kantoor of een vertegenwoordiger in Turkije moeten installeren. Deze vertegenwoordiger kan dan door de Turkse autoriteiten juridisch aangesproken worden. Daarbij moeten sociale mediabedrijven de gegevens van gebruikers opslaan op Turks grondgebied.

Wanneer niet wordt voldaan aan deze vereisten kan een boete worden opgelegd, de bandbreedte worden afgeknepen en reclames op de platforms worden verboden. Nu Facebook niet van zins is om een vertegenwoordiger naar Turkije te sturen, kan deze volgens Akdeniz in november de eerste boete verwachten van 10 miljoen Turkse lira (1,09 miljoen euro). In december kan Facebook de volgende boete verwachten. Het bedrag van deze boete wordt geschat op 30 miljoen Turkse lira (3,27 miljoen euro).

Door niet te voldoen aan deze nieuwe wetgeving, komt Facebook tegemoet aan de oproep van Human Rights Watch. Deze organisatie sprak vorige week nog haar zorgen uit over de gevolgen van de nieuwe sociale mediawet. Emma Sinclair-Webb, onderzoeker in Turkije voor HRW, vreest dat de Turkse wet een precedent schept en andere landen zullen volgen.

Volgens Akdeniz moet de reactie van de Turkse regering nog afgewacht worden. Facebook zelf heeft ook nog niet gereageerd. Meer bij: Ahval News/Financial Times

Lees ook:
Nieuwe Turkse wet legt sociale media aan banden (28 september 2020)
HRW roept sociale mediabedrijven op te staan tegen Turkse internetwet (28 juli 2020)
Turkse AKP stelt wet voor die controle sociale media mogelijk moet maken (24 juli 2020)

Bekijk meer van

Turkije Facebook

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.