— dinsdag 19 januari 2021, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Facebook volgt alsnog omstreden Turkse internetwet

© Lex van Lieshout / ANP

Facebook is alsnog van plan zich aan een omstreden nieuwe sociale mediawet in Turkije te houden, meldt de techgigant maandag in een blog. Ze zullen een eigen vertegenwoordiger in Turkije aanstellen.

Turkije wijzigde in de zomer van 2020 zijn op techbedrijven gerichte wetgeving. Die bedrijven zijn hierdoor verplicht een vertegenwoordiger in het land aan te wijzen. Deze vertegenwoordiger kan dan door de Turkse autoriteiten juridisch aangesproken worden. Volgens critici maakt de wet ernstige inbreuken op grondrechten en vrijheden. Ook Human Rights Watch trok aan de bel en vreesde dat de Turkse wet een precedent schept en andere landen zullen volgen.

Facebook verzette zich vorig jaar tegen de wet. Nu blijkt het platform er alsnog voor te kiezen om de regels te volgen.

De nieuwe sociale mediawet schrijft voor dat sociale mediabedrijven met meer dan een miljoen Turkse gebruikers per dag een kantoor of een vertegenwoordiger in Turkije moeten installeren. “We hebben net als andere bedrijven besloten een vertegenwoordiger te selecteren om zo de wet te volgen”, bericht Facebook. “Tegelijkertijd benadrukken we dat het belangrijk is om als platform een plek te blijven waar gebruikers vrij hun meningen kunnen delen.” Meer bij Facebook

Lees ook:
‘Facebook weigert te voldoen aan nieuwe Turkse sociale mediawet’ (6 oktober 2020)

Bekijk meer van

Turkije Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.