— maandag 28 september 2020, 16:16 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe Turkse wet legt sociale media aan banden

Een man checkt zijn Twitter-account in een café in Istanbul - © Sedat Suna / EPA

Een wet, die in één keer een einde zal maken aan beledigingen, intimidatie en gevloek op social media. Zo zag de Turkse regering het voor zich. Over een paar dagen zullen de grote sociale mediabedrijven zichzelf moeten verantwoorden voor de inhoud tegenover de Turkse autoriteiten.

Toen Oktay Candemir begin deze maand werd gearresteerd vanwege een tweet waarin hij de spot zou hebben gedreven met een middeleeuwse sultan en daarvoor een gevangenisstraf van twee jaar tegemoet kan zien, werd al duidelijk dat op sociale media in Turkije niet alles zomaar gezegd mag worden. Met de nieuwe sociale mediawet krijgt de Turkse regering weer een extra slag om de arm als het gaat om controle van sociale media en hetgeen daar door gebruikers geplaatst wordt.

De nieuwe sociale mediawet werd afgelopen zomer door het Turkse parlement geloodst en zal op donderdag 1 oktober in werking treden. De wet is gericht op sociale mediabedrijven die meer dan een miljoen dagelijkse gebruikers hebben in Turkije. Hieronder vallen dus bedrijven als Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Twitter, Reddit, Google en SnapChat.

Vanaf 1 oktober zijn deze bedrijven verplicht om formeel aanwezig te zijn in Turkije door het houden van een kantoor of door de aanstelling van een vertegenwoordiger aldaar. Deze vertegenwoordiger kan door de Turkse autoriteiten worden aangesproken voor juridische kwesties en voor belastingdoeleinden.

Daarbij zijn de bedrijven of hun vertegenwoordiger verplicht om binnen 48 uur te reageren op klachten over berichten die ‘een inbreuk maken op persoonlijke en privacyrechten’. Internationale bedrijven moeten bovendien data over hun gebruikers opslaan in Turkije en de rechter kan Turkse nieuwswebsites dwingen om binnen 24 uur inhoud te verwijderen.

Wanneer de grote sociale mediabedrijven nalaten om binnen 6 maanden nadat de wet in werking is getreden te voldoen aan deze eisen, kunnen de Turkse autoriteiten sancties opleggen. Daarbij moet gedacht worden aan een verbod op reclames op de platforms, het opleggen van boetes tot wel 4,5 miljoen euro of het afknijpen van de bandbreedte, waardoor de platforms nagenoeg onbruikbaar worden.

Facebook, Twitter, Google, Instagram, Reddit, TikTok en Snapchat hebben nog niet gereageerd op de nieuwe wetgeving. Emma Sinclair-Webb, senior onderzoeker Turkije voor Human Rights Watch, roept de bedrijven op om niet aan deze nieuwe wet te voldoen. ‘Het vormt een gevaarlijk precedent voor zowel de vrijheid van meningsuiting in Turkije als die in de rest van de wereld. Als dit werkt in Turkije, is het zo goed als zeker dat vergelijkbare regels worden opgelegd in andere repressieve landen…stel je voor dat Facebook aansprakelijk wordt gesteld door de autoriteiten op plekken als Azerbeidzjan of Turkmenistan.’ Meer bij: The Guardian

Lees ook:
Turkije: mogelijk celstraf journalist voor belediging in 1280 overleden sultan
HRW roept sociale mediabedrijven op te staan tegen Turkse internetwet
Turkse AKP stelt wet voor die controle sociale media mogelijk moet maken

Bekijk meer van

Turkije Oktay Candemir

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.