— vrijdag 24 juli 2020, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Turkse AKP stelt wet voor die controle sociale media mogelijk moet maken

De Turkse president Reçep Erdogan - © AFP / Adem Altan

De Turkse regeringspartij AKP heeft dinsdag een wet ingediend bij het Turkse parlement, die het mogelijk moet maken sociale media te controleren en indien nodig te sluiten. De wet stelt dat sociale media met meer dan één miljoen Turkse gebruikers data van die gebruikers moet opslaan en lokale kantoren moet openen.

Dat meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). Dat het wetsvoorstel eraan zat te komen was al langer bekend. President Reçep Erdogan kondigde begin deze maand aan vaart te willen maken met een dergelijke wet, nadat hij en zijn familie op sociale media waren beledigd.

Het wetsvoorstel stelt ook dat sociale media verplicht moeten worden om content te verwijderen die de persoonlijke rechten en de privacy van mensen schendt. Dat moet gebeuren binnen 48 uur nadat een gerechtelijk bevel daartoe is uitgegeven. Zoekmachines zouden volgens de wet ook gedwongen kunnen worden om links naar zulke content te verwijderen.

Bedrijven die zich niet aan de wet houden, kunnen volgens het wetsvoorstel een boete tot 30 miljoen Turkse lira (bijna 3,8 miljoen euro) krijgen. Wanneer het wetsvoorstel in stemming wordt gebracht is nog niet bekend.

Bekijk meer van

Turkije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.