mgm nvj maart

— maandag 4 februari 2019, 08:29 | 0 reacties, praat mee

Tegenslag voor Facebook: twee factcheckers stoppen met samenwerking

Tegenslag voor Facebook: twee factcheckers stoppen met samenwerking
© Facebook

Twee vooraanstaande Amerikaanse fact-checking bedrijven werken niet meer samen met Facebook in diens strijd om desinformatie op het sociaal mediaplatform te bestrijden. Het gaat om persbureau Associated Press (AP) en factchecksite Snopes. Laatste wijziging: 4 februari 2019, 09:02

Facebook werkt wereldwijd met 34 partners en nieuwsorganisaties om desinformatie aan te pakken en de bedoeling is om dat uit te breiden. De partners krijgen toegang tot berichten die gebruikers als onjuist hebben aangemerkt en kunnen de inhoud vervolgens controleren. Facebook vergoedt de factcheckers voor hun werk, zo ontving Snopes in 2017 100.000 dollar.

Snopes uitte eind vorig jaar bij The Guardian flinke kritiek op Facebook. De factcheckers klaagden dat het sociaal mediaplatform niets serieus neemt en alleen zichzelf goed voor de dag proberen te laten komen en de schuld doorschuift. Ze vinden dat ze misbruikt zijn voorn crisismanagement. Snopes meldt dat deze stap nodig is om “met zekerheid vast te stellen dat onze inspanningen om een bepaald platform te helpen een netto positief effect hebben op onze online community, publicatie en personeel”. Het bedrijf sluit overigens een samenwerking met Facebook in de toekomst niet uit.

Bij AP wordt niet echt een reden gegeven voor het verbreken van de samenwerking. Een woordvoerster van AP zegt tegen de BBC dat het persbureau voortdurend evalueert hoe het zijn bronnen voor het controleren van feiten optimaal kan inzetten.

In Amerika werken nu nog Politifact en Factcheck.org samen met Facebook.

Over transparantie gesproken, nog een saillant detail. Juist dit weekend meldt ProPublica dat een browserextenie van het journalistieke platform, waarmee (politieke) advertenties op Facebook in kaart worden gebracht, is geblokkeerd door Facebook. De tool gaf inzicht in hoe adverteerders Facebook-gebruikers precies bereiken.

Meer bij BBC / Snopes  / ProPublica

Lees ook:
‘Facebook misbruikt factcheckers als public relations speeltje’ (13 december 2018)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.