Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 25 september 2019, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Facebook laat problematische berichten van politici vanaf nu gewoon staan

AFP

Facebook geeft politici de vrije hand: berichten op Facebook zullen beschikbaar blijven, zelfs al die de richtlijnen voor de community overtreden die voor anderen wel gelden. Het bedrijf wil niet bepalen "wat in de politieke arena acceptabel discours is".

Alleen wanneer een bericht oproept tot geweld of ander risico oplevert zal Facebook ingrijpen, aldus oud-politicus en sinds vorig jaar Facebooks Head of Global Affairs Nick Clegg in een speech in Washington. Met de Amerikaanse verkiezingen van 2020 op de horizon wil Facebook duidelijkheid verschaffen.

Volgens persbureau Reuters kunnen kwetsende teksten of gewelddadige beelden gehandhaafd blijven, als politici die posten. Clegg zegt dat het maatschappelijk ongewenst is als een commercieel bedrijf de zelfbenoemde scheidsrechter wordt voor politieke uitspraken.

Politici kunnen niet alleen materiaal posten dat anderen in problemen zou brengen: hun posts worden ook niet langs de meetlat van Facebooks factcheckers gelegd. Alleen als politici nieuws delen dat al eerder als onwaar is ontmaskerd, zullen die berichten lager in de ranglijst komen.

Twitter, het andere grote sociale netwerk dat populair is bij politici en bovenal de huidige Amerikaanse president, kondigde in juni aan dat het in aanloop naar de presidentsverkiezingen tweets wel van een label zal voorzien dat de inhoud problematisch is. Vanwege het publieke belang zullen de tweets niet verdwijnen.

Ook hoeven politici problematische tweets niet te verwijderen, zoals gewone gebruikers wel wordt verplicht. Ook Facebook zegt dat het publieke belang van de berichten handhaving van hun eigen gedragsregels overstijgt.

Bekijk meer van

Twitter Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.