training eu starters

— woensdag 28 november 2018, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Facebook-topman Zuckerberg verschijnt niet bij Britse onderzoekscommissie

Facebook-topman Mark Zuckerberg liet dit keer verstek gaan | AFP

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft dinsdag geweigerd te verschijnen voor een Britse commissie, dat onderzoek doet naar de handelspraktijken van het bedrijf en diens rol in onder meer het verspreiden van nepnieuws. Het niet-verschijnen heeft geen gevolgen: de commissie heeft geen juridische machtsmiddelen. Laatste wijziging: 28 november 2018, 08:57

De New York Times bericht dat de commissie voor dramatisch effect een lege stoel voor Zuckerberg had gereserveerd. Er werd naar de ondervraging uitgekeken, ook omdat de Britse regering recent een groot aantal interne Facebook-documenten zou hebben bemachtigd.

Commissievoorzitter Damian Collins verwacht dat het materiaal op korte termijn publiek wordt gemaakt. Zuckerberg werd dit jaar zowel door de Amerikaanse Senaat als door het Europees Parlement ondervraagd. In geen van die gevallen werd het hem bijster moeilijk gemaakt.

Uiteindelijk werd Facebook-beleidsmaker Richard Allen ondervraagd, naast de lege stoel. Allen is actief in de Britse politiek als lid van het Britse Hogerhuis. Allen erkende dat Facebook het publieke vertrouwen heeft beschaamd door bepaald gedrag en beloofde beterschap.

Tijdens de vragenregen werd onder meer ingegaan op Russische bemoeienis met verkiezingen via Facebook, hoe het netwerk reageert op hate speech die via Facebook wordt aangejaagd, het Cambridge Analytica-schandaal en de wijze waarop Facebook gegevens uitwisselt met eigen diensten als WhatsApp en Instagram - en of het derden (zoals concurrerende app-bouwers) soms uitsluit.

Allen bracht de noodzaak van wetgeving op, maar liet in het midden welke vorm dat zou moeten krijgen, aldus de New York Times.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.