website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebook-topman Zuckerberg verschijnt niet bij Britse onderzoekscommissie

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 28 november 2018, 08:52

Facebook-topman Mark Zuckerberg liet dit keer verstek gaan | AFP

Facebook-topman Mark Zuckerberg liet dit keer verstek gaan | AFP

Nieuws Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft dinsdag geweigerd te verschijnen voor een Britse commissie, dat onderzoek doet naar de handelspraktijken van het bedrijf en diens rol in onder meer het verspreiden van nepnieuws. Het niet-verschijnen heeft geen gevolgen: de commissie heeft geen juridische machtsmiddelen.

De New York Times bericht dat de commissie voor dramatisch effect een lege stoel voor Zuckerberg had gereserveerd. Er werd naar de ondervraging uitgekeken, ook omdat de Britse regering recent een groot aantal interne Facebook-documenten zou hebben bemachtigd.

Commissievoorzitter Damian Collins verwacht dat het materiaal op korte termijn publiek wordt gemaakt. Zuckerberg werd dit jaar zowel door de Amerikaanse Senaat als door het Europees Parlement ondervraagd. In geen van die gevallen werd het hem bijster moeilijk gemaakt.

Uiteindelijk werd Facebook-beleidsmaker Richard Allen ondervraagd, naast de lege stoel. Allen is actief in de Britse politiek als lid van het Britse Hogerhuis. Allen erkende dat Facebook het publieke vertrouwen heeft beschaamd door bepaald gedrag en beloofde beterschap.

Tijdens de vragenregen werd onder meer ingegaan op Russische bemoeienis met verkiezingen via Facebook, hoe het netwerk reageert op hate speech die via Facebook wordt aangejaagd, het Cambridge Analytica-schandaal en de wijze waarop Facebook gegevens uitwisselt met eigen diensten als WhatsApp en Instagram - en of het derden (zoals concurrerende app-bouwers) soms uitsluit.

Allen bracht de noodzaak van wetgeving op, maar liet in het midden welke vorm dat zou moeten krijgen, aldus de New York Times.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.