PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 3 mei 2018, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Databedrijf Cambridge Analytica gooit handdoek in de ring

Het low-key, logovrije hoofdkantoor van Cambridge Analytica in Londen | Andy Rain / EPA

Het databedrijf Cambridge Analytica, dat recent in het nieuws kwam door misbruik van miljoenen klantprofielen van onder meer Facebook en Twitter, heeft faillissement aangevraagd. Het is niet langer mogelijk te functioneren tegen de achtergrond van 'talloze ongefundeerde beschuldigingen', zegt het bedrijf. Laatste wijziging: 3 mei 2018, 09:12

Het faillissement is aangevraagd voor activiteiten binnen het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten, aldus een korte verklaring van het bedrijf. Cambridge Analytica, dat diensten aanbood aan politieke partijen, adverteerders en andere organisaties die de publieke opinie wilden beïnvloeden, bleef zelf het liefst buiten het nieuws, maar een documentaire van het Britse Channel 4 bracht de activiteiten aan het licht. Het bedrijf probeerde zonder succes de documentaire van het scherm te houden.

In die documentaire schepte mede-oprichter Alexander Nix op over de mogelijkheden die er bestaan om de publieke opinie te bespelen. De zaak kwam aan het rollen toen oud-werknemer en klokkenluider Christopher Wylie belangrijke documenten over de werkwijze van Cambridge Analytica deelde met Channel 4 en de New York Times.

Cambridge Analytica zegt dat het in de media is zwartgemaakt voor activiteiten “die niet alleen legaal maar daarnaast gangbaar zijn in de online reclamewereld voor zowel politieke als commerciële doelen.

Sinds het bedrijf negatief in het nieuws kwam (niet in het minst tijdens een publiek verhoor van Facebook-topman Mark Zuckerberg) zijn er veel klanten vertrokken. Ondanks de ‘precaire’ financiële situatie waarin het bedrijf zich door de ‘oneerlijke genatieve media-aandacht’ bevindt, wil het de ontbinding van het bedrijf tegenover de werknemers netjes afhandelen, met inachtneming van opzegtermijnen en ontslagvergoedingen.

Van een doorstart - althans, onder deze naam - lijkt geen sprake. Meer bij Cambridge Analytica

Bekijk meer van

Cambridge Analytica

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.