— woensdag 22 maart 2023, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

Mark Zuckerberg. - © EPA / Michael Reynolds

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken. Laatste wijziging: 22 maart 2023, 09:26

Niet alleen Zuckerberg is onderwerp van de rechtszaak. Ook enkele van zijn medebestuurders zijn aangeklaagd, net als oud-bestuurders van Meta. Zij zouden hebben geweten dat criminelen gebruik maakten van Facebook en Instagram om slachtoffers te vinden.

“In het voorbije decennium hebben de platformen van Meta de daders van wijdverspreide sekshandel, mensenhandel en de seksuele uitbuiting van kinderen, die op grote schaal plaatsvonden op de platformen, geholpen, ondersteund en gefaciliteerd”, staat in de aanklacht. “Substantiële bewijzen tonen aan dat de raad van bestuur, evenals de directie, een oogje dichtkneep, maar wel op de hoogte was van dit groeiende fenomeen.”

Een woordvoerder van Meta stelt dat het concern wel veel doet tegen deze problematiek. De zegsman laat weten dat het bedrijf “exploitatie van mensen en seksuele uitbuiting van kinderen nadrukkelijk verbiedt”.

De rechtszaak is een van de vele waar Meta de laatste tijd mee te maken krijgt. Het bedrijf ligt onder meer onder een vergrootglas vanwege de manier waarop het met gebruikersdata omspringt, maar ook vanwege vermeende anticompetitieve praktijken. Het bedrijf ligt onder vuur omdat het bedrijven die zouden kunnen uitgroeien tot een grote concurrent opkoopt als ze nog klein zijn. Ook maakte het met Google-moeder Alphabet afspraken over samenwerking op de markt voor online-advertenties.

Daarnaast is de geestelijke gezondheid van met name kinderen en tieners al langer een aandachtspunt. Die komt in de knel door gebruik van sociale netwerken en eigen onderzoek van Meta toonde aan dat dit in het bijzonder voor tienermeisjes geldt. Maar Meta hield die informatie lang voor zichzelf en paste de werking van zijn sociale netwerken niet aan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.