banner festival 23

— woensdag 11 april 2018, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Facebook: Zuckerberg ongeschonden door vragenvuur Senaat

EPA

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zou in de dagen voor zijn publieke ondervraging door leden van het Amerikaanse congres een flinke mediatraining hebben ondergaan. Hij arriveerde zichtbaar nerveus bij de Senaat, maar de vrees bleek onnodig: veel van de oude Senaatsleden waren slecht voorbereid en eigenlijk nauwelijks op de hoogte van de werking van internet en Facebook in het bijzonder. Laatste wijziging: 17 april 2018, 13:18

Senator Orrin Hatch (84) vroeg zich af hoe Facebook kan bestaan, als het geen lidmaatschapsgeld vraagt. Zuckerberg nam even pauze en herinnerde Hatch eraan dat Facebook advertenties verkoopt. Werknemers van Hatch voelden zich genoodzaakt via Twitter duidelijk te maken dat de senator niet zozeer het verdienmodel maar transparantie bedoelde.

Zuckerberg stelde verder dat er “altijd een gratis versie van Facebook zal zijn”, wat speculatie losmaakte of er misschien een betaalde versie met meer privacy-garanties in de maak is.

Columniste Margaret Sullivan van de Washington Post maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis dat op de eerste dag van ondervragingen te zien was. “Hoe kunnen ze Facebook reguleren als ze het niet eens begrijpen?”, schrijft ze.

Zuckerberg bood - niet voor het eerst - excuses aan voor het recente misbruik van miljoenen gegevens van Facebook-gebruikers. Hij stelde niet tegen regulering te zijn maar vroeg zich af hoeveel regulering noodzakelijk is als het internet steeds belangrijker plaats inneemt in het leven van mensen. Het is duidelijk dat ‘het internet’ in Zuckbergs ogen gelijk staat aan Facebook.

De Democratische senator Dick Durbin (73) maakte gebruik van een gewiekste vraagstelling: hij vroeg Zuckerberg in welk hotel hij in Washington verblijft en met wie hij recent sms’jes heeft uitgewisseld. Zuckerberg wilde daar niet op antwoorden, wat Durbin koppelde aan een begrijpelijke wens tot privacy.

Later vandaag zal Zuckerberg een verklaring voorlezen. De tekst daarvan is al bekend [.pdf] en gaat in op onder meer het misbruik van gegevens door Cambridge Analytica en beschuldigingen van Russiche beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. Zuckerberg zal verder toelichten welke stappen Facebook onderneemt om dat misbruik in de toekomst te voorkomen en welke middelen eindgebruikers krijgen om hun privacy beter te beschermen.

Bekijk meer van

Mark Zuckerberg Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.