Facebook: Zuckerberg ongeschonden door vragenvuur Senaat

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zou in de dagen voor zijn publieke ondervraging door leden van het Amerikaanse congres een flinke mediatraining hebben ondergaan. Hij arriveerde zichtbaar nerveus bij de Senaat, maar de vrees bleek onnodig: veel van de oude Senaatsleden waren slecht voorbereid en eigenlijk nauwelijks op de hoogte van de werking van internet en Facebook in het bijzonder.
Senator Orrin Hatch (84) vroeg zich af hoe Facebook kan bestaan, als het geen lidmaatschapsgeld vraagt. Zuckerberg nam even pauze en herinnerde Hatch eraan dat Facebook advertenties verkoopt. Werknemers van Hatch voelden zich genoodzaakt via Twitter duidelijk te maken dat de senator niet zozeer het verdienmodel maar transparantie bedoelde.
See Senator Hatch's full opening statement with Mark Zuckerberg.
— Senator Hatch Office (@senorrinhatch) April 10, 2018
Of course Facebook runs ads—anyone shocked by that is clearly unfamiliar with the internet economy. The real issue is transparency. https://t.co/aRyOe154Df #utpol
Zuckerberg stelde verder dat er “altijd een gratis versie van Facebook zal zijn”, wat speculatie losmaakte of er misschien een betaalde versie met meer privacy-garanties in de maak is.
Columniste Margaret Sullivan van de Washington Post maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis dat op de eerste dag van ondervragingen te zien was. “Hoe kunnen ze Facebook reguleren als ze het niet eens begrijpen?”, schrijft ze.
Zuckerberg bood - niet voor het eerst - excuses aan voor het recente misbruik van miljoenen gegevens van Facebook-gebruikers. Hij stelde niet tegen regulering te zijn maar vroeg zich af hoeveel regulering noodzakelijk is als het internet steeds belangrijker plaats inneemt in het leven van mensen. Het is duidelijk dat ‘het internet’ in Zuckbergs ogen gelijk staat aan Facebook.
Before & after in Zuck’s head pic.twitter.com/lZcwuBw3qQ
— Tom Reagan’s Hat (@andymannion77) April 10, 2018
De Democratische senator Dick Durbin (73) maakte gebruik van een gewiekste vraagstelling: hij vroeg Zuckerberg in welk hotel hij in Washington verblijft en met wie hij recent sms’jes heeft uitgewisseld. Zuckerberg wilde daar niet op antwoorden, wat Durbin koppelde aan een begrijpelijke wens tot privacy.
Later vandaag zal Zuckerberg een verklaring voorlezen. De tekst daarvan is al bekend [.pdf] en gaat in op onder meer het misbruik van gegevens door Cambridge Analytica en beschuldigingen van Russiche beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. Zuckerberg zal verder toelichten welke stappen Facebook onderneemt om dat misbruik in de toekomst te voorkomen en welke middelen eindgebruikers krijgen om hun privacy beter te beschermen.
Praat mee