word studentlid

— dinsdag 26 oktober 2021, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Facebook-klokkenluider roept op tot regulering sociale mediabedrijven

Facebook-klokkenluider roept op tot regulering sociale mediabedrijven
Klokkenluider Francis Haugen - © Tolga Akmen / AFP

Klokkenluider Frances Haugen roept in Groot-Brittannië op tot strenge regulering van sociale mediabedrijven. En Facebook heeft in het meeste recente kwartaal negen miljard dollar winst geboekt. Het sociale netwerk zag zijn omzet met een kwart toenemen tot ruim 29 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder. Laatste wijziging: 26 oktober 2021, 16:26

Het aantal dagelijkse gebruikers groeide met zes procent tot 1,9 miljard dollar. In de toelichting op de cijfers reageerde Zuckerberg ook op de onrust rond zijn bedrijf. Volgens hem is sprake van ‘een gecoördineerde actie om door middel van gelekte documenten een verkeerd beeld van ons bedrijf neer te zetten’. Nick Clegg, ‘hoofd Wereldzaken’ bij Facebook, waarschuwde maandag in een interne memo werknemers al dat er de komende weken “helaas” nog meer slechte koppen over het bedrijf zullen verschijnen.

Facebook ligt opnieuw flink onder vuur sinds klokkenluider Frances Haugen interne documenten lekte die inmiddels bekend staan als The ‘Facebook Papers’. Facebook vindt winst belangrijker dan het aanpakken van desinformatie en de veiligheid en het welzijn van jongeren.

Haugen was maandag bij een parlementaire hoorzitting in Groot-Brittannië waarbij ze steun gaf aan Britse regeringsvoorstellen om sociale mediaplatforms te reguleren en ze verantwoordelijkheid te laten nemen voor de inhoud van sites middels de ‘Online Safety Bill’. 

De interne cultuur van Facebook is er volgens haar op gericht om prioriteit te geven aan mogelijke winstgevendheid boven de impact die het heeft op de rest van de wereld. En “het ontbreekt de top aan wil om ervoor te zorgen dat deze systemen op een voldoende veilige manier worden beheerd,” aldus Haugen. Ze voegde eraan toe: “Totdat we tegenwicht bieden, zullen deze dingen worden uitgevoerd in het belang van de aandeelhouders en niet in het algemeen belang.”

Later deze week zullen vertegenwoordigers van Facebook, Google, YouTube, Twitter en TikTok voor dezelfde Britse commissie getuigen.

Haugens getuigenis in Londen is overigens de aftrap van een tournee door Europa. De komende weken zal ze nog in Brussel, Parijs, Berlijn en Lissabon spreken over de werkwijze van Facebook. Ze heeft dan volgens New York Times gesprekken met Europese functionarissen die wetten opstellen die Facebook en andere grote internetplatforms zouden dwingen meer bekend te maken over hoe hun algoritmen kiezen welke berichten wordt gepromoot en welk materiaal de voorkeur krijgt boven andere content. Zo werd deze week bekend dat tweets van rechtse politici en nieuwsmedia worden meer versterkt dan van linkse politici en nieuwsmedia.

Ook een onderwerp van gesprek zijn strengere mededingingsregels die opgelegd zouden kunnen worden om te voorkomen dat de bedrijven hun dominante positie gebruiken om kleinere rivalen uit te schakelen. Europese beleidsmakers debatteren verder over een verbod op gerichte reclame op basis van het gegevensprofiel van een persoon, wat een ernstige bedreiging zou vormen voor de miljardenreclame-activiteiten van Facebook. Meer bij The Guardian / New York Times

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.