— donderdag 28 mei 2020, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Trump wil sociale media aan banden leggen na factcheck op tweets

Reuters

De Amerikaanse president Trump werd onlangs - voor het eerst - door Twitter gecorrigeerd. Een tirade over fraude met stemmen-per-post werd voorzien van een factcheck. De tekst zelf bleef ongemoeid. Trump reageerde echter als door een wesp gestoken: conservatieve stemmen zouden worden gesmoord; hij kondigde aan donderdag een executive order te zullen tekenen om sociale media aan te pakken. Laatste wijziging: 28 mei 2020, 12:10

Het uitvoeringsbevel zal vrijwel direct leiden tot een gevecht in de rechtbank. Indien het bevel dat overleeft, moeten toezichthouders FCC en FTC de praktische uitvoering nog uitwerken.

Facebook-topman Mark Zuckerberg stelde op Fox News het oneens te zijn met de factcheck op de presidentiële tweets, omdat het bedrijf zich daarmee tot “scheidsrechter van de waarheid” zou benoemen.

Twitter-topman Jack Dorsey haakte aan op die term en zegt dat een factcheck alleen tegenstrijdige uitspraken verbindt en mensen in staat stelt de waarheid zelf uit te vinden:

De Washington Post heeft de hand gelegd op een eerste, ongedateerde versie van dat uitvoeringsbevel. Daarin wordt betreurd dat “een klein aantal online platforms kan bepalen welke informatie Amerikanen mogen inzien of delen.” Een kopie (.pdf) van Trumps executive order staat hier.

Bekijk meer van

Twitter Trump Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.