— vrijdag 22 oktober 2021, 16:14 | 0 reacties, praat mee

Twitter-onderzoek: tweets van rechtse politici en nieuwsmedia meer verspreid

© Sascha Steinbach / EPA

Tweets van rechtse politici en nieuwsmedia worden meer versterkt dan van linkse politici en nieuwsmedia. Dat meldt het bedrijf na eigen onderzoek.

Twitter doet sinds april van dit jaar onderzoek naar de werking van zijn algoritmes.

Het sociale mediaplatform onderzocht tweets van politici in zeven landen: Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Japan. Twitter analyseerde miljoenen tweets die tussen 1 april en 15 augustus 2020 zijn verzonden. In alle landen behalve Duitsland zorgden algoritmes ervoor dat berichten van rechtse politici meer verspreid werden dan berichten van linkse politici. Ook tweets met politieke content van rechtse nieuwsorganisaties werden meer versterkt dan van linkse nieuwsmedia.

“Vaststellen waarom deze waargenomen patronen voorkomen, is een aanzienlijk moeilijkere vraag om te beantwoorden,” aldus het bedrijf. Onderzoekers merkten op dat het verschil in versterking te wijten kan zijn aan de “verschillende strategieën” die door politieke partijen worden gebruikt om het publiek op het platform te bereiken.

Twitter bereidt zich voor om derden, zoals academici, bredere toegang tot zijn gegevens te geven. Volgens The Guardian zal dit mogelijk meer druk leggen op Facebook om ook onderzoeksresultaten te delen. Facebook wordt door politici aan beide kanten van de Atlantische Oceaan aangespoord om informatie te geven nadat interne documenten uitlekten door klokkenluider Francis Haugen, waaronder onthullingen dat het bedrijf wist dat zijn Instagram-app de geestelijke gezondheid van tieners schaadde. Meer bij de BBC / The Guardian

Bekijk meer van

Twitter

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.