basis naar compleet

— maandag 8 november 2021, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Europese hoorzitting met Facebook-klokkenluider over macht techbedrijven

© Olivier Hoslet / EPA

Europarlementariërs hebben vandaag in Brussel een discussie met Facebook-klokkenluider Frances Haugen over de negatieve impact die producten van grote technologiebedrijven en diens bedrijfsmodellen hebben op gebruikers en de samenleving en hoe ze dit kunnen aanpakken met digitale Europese wetgeving.

De openbare hoorzitting wordt georganiseerd door de Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming (IMCO), in samenwerking met verschillende andere commissies zoals Juridische Zaken, Burgerlijke Vrijheden en de speciale Commissies Desinformatie en Kunstmatige Intelligentie.

Tijdens de hoorzitting komen onder meer online veiligheid, transparantie van algoritmen en risicobeperking in relatie tot de nieuwe Digital Service Act (DSA) aan de orde. Die wet werd in december gepresenteerd door de Europese Commissie en voorziet verdere regulering van technologiebedrijven die binnen de Europese Unie actief zijn.

Deze wet is volgens de commissie Europa’s kans om vorm te geven aan de digitale economie op Europees niveau en om mogelijk een ​​wereldwijde standaard vast te stellen op het gebied van digitale regelgeving. Maar Europese nieuwsmedia lieten na de presentatie van de DSA weten dat de voorstellen niet ver genoeg gaan. Zo stellen zij dat het aansprakelijkheidsregime van de grote techreuzen verder had kunnen worden versterkt en het marktgedrag van deze platforms nog verder had kunnen worden beteugeld.

Op dit moment bespreekt de Commissie interne markt en consumentenbescherming hoe het DSA-voorstel moet worden gewijzigd en verbeterd, voorafgaand aan een stemming over de wet. De verklaring van Haugen zal daarin worden meegenomen. Een datum voor de stemming is nog niet bekend, maar wordt binnenkort verwacht, meldt de EU.

De hoorzitting begint om 16.45 uur en is dan hier live te volgen.

Klokkenluider Frances Haugen lekte begin oktober interne documenten van Facebook, inmiddels bekend als The Facebook Papers, waaruit bleek dat winst belangrijker is dan het aanpakken van desinformatie en de veiligheid en het welzijn van jongeren. Haugen is op dit moment bezig met een tour langs Europese lidstaten om te praten over de werkwijze van Facebook. Ze steunt regeringsvoorstellen om sociale mediaplatforms te reguleren. Meer bij het Europees Parlement

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.