word studentlid

— dinsdag 18 februari 2020, 08:52 | 0 reacties, praat mee

EU: Facebook moet zich aanpassen aan de EU, niet andersom

EU: Facebook moet zich aanpassen aan de EU, niet andersom
Eurocommissaris Vera Jourova verwelkomt Facebook-oprichter Marck Zuckerberg - © Olivier Hoslet / EPA

Facebook probeert een leidende rol te pakken in het overleg met Europese Unie (EU) over regulatie van online content, maar de EU wijst dat hard af. Laatste wijziging: 18 februari 2020, 14:23

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg sprak maandag in Brussel achter gesloten deuren met verschillende eurocommissarissen.

Volgens de NOS is de timing van van Zuckerberg om juist nu met deze boodschap te komen niet gek: techbedrijven liggen onder een politiek vergrootglas. De afgelopen jaren zijn er diverse privacy-schandalen geweest waarbij data van gebruikers is misbruikt.  Door nu zélf met voorstellen te komen, hoopt Zuckerberg invloed op nieuwe wetgeving uit te oefenen. 

De NOS sprak onder andere met Stefan Kulk, universitair docent technologie en recht aan de Universiteit Utrecht. “Het lijkt alsof er een wereldleider aan het woord is. Zuckerberg vraagt om zijn bedrijf te reguleren, maar tegelijkertijd praat hij met overheden over hoe dat moet gebeuren. Zijn bedrijf pakt een leidende rol en kan zo invloed uitoefenen.” Daarnaast kan Facebook, als het een volgende keer fout gaat, wijzen naar de regels die Europa zelf heeft opgesteld.

Maar het bezoek had voor Zuckerberg niet het gewenste resultaat. Na afloop van het gesprek vertelde Thierry Breton, Europees commissaris voor Industrie, aan verslaggevers dat Facebook niet bepaalt welke regulatie er komt voor online content. “Wij hoeven ons niet aan te passen aan dit bedrijf”, zei hij. “Dit bedrijf moet zich aanpassen aan ons.”

Breton presenteert woensdag de eerste set aan nieuwe regels omtrent Europees dataverkeer en -beheer, die de macht van Amerikaanse technologiereuzen en de door de overheid gesteunde Chinese bedrijven moet beteugelen. Ook zullen er maatregelen worden aangekondigd die het gebruik van kunstmatige intelligentie regelen. De eurocommissaris gaf verder aan dat hij voor het einde van dit jaar beslist of strengere regels nodig zijn om online platforms te reguleren en om hun verantwoordelijkheden vast te leggen.

Breton verwierp ook een eerder die dag gepubliceerde ‘white paper’ van Facebook waarin het bedrijf zijn visie voor online regulatie uiteenzet. In het document stelt Facebook onder meer lossere regels voor, waarbij sociale mediabedrijven periodiek informatie zouden publiceren over het ingrijpen bij plaatsing van schadelijke content. Breton noemde het voorstel “niet genoeg” en voegde daaraan toe dat het bedrijf elke vermelding van marktdominantie had weggelaten en ook niet zijn verantwoordelijkheid nam.

Eurocommissaris Vera Jourová, eveneens aanwezig bij het gesprek, sluit zich daarbij aan. “Facebook en Zuckerberg moeten zichzelf de vraag stellen wat voor bedrijf het wil zijn en welke waardes ze willen navolgen.” Meer bij Reuters / NU.nl

Lees ook:
Nieuw onderzoek naar delen persoonlijke gegevens door Facebook (14 maart 2019)
Europees Parlement: data Europese burgers niet genoeg beschermd in VS (6 juli 2018)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.