website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

EU past regels geoblocking aan: toegang tot streamingdiensten vergroot

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Innovatie op vrijdag 19 mei 2017, 14:18

Nieuws

Europeanen kunnen voortaan online diensten als Netflix en Spotify in andere landen bekijken en luisteren als ze daar op vakantie zijn. Dat is een gevolg van nieuwe wetgeving het Europees Parlement heeft aangenomen, die de portabiliteit van online content toestaan.

Volgens het nieuwe voorstel verdwijnt dan geoblocking - het beperken van toegang tot online (beeld)materiaal gebaseerd op de geografische locatie van de gebruiker. De goedkeuring is wel beperkt tot online diensten als films, tv-series, muziek, games, of sportevenementen waar de gebruiker in eigen land voor heeft betaald.

Satellietdiensten zullen niet grensoverschrijdend werken en abonneren op content in andere EU-landen is ook nog steeds niet mogelijk, dat heeft veelal te maken met lokale auteursrechten.

Misbruik moet worden voorkomen doordat providers “effectieve en redelijke” maatregelen mogen nemen om na te gaan of een abonnee niet definitief is verhuisd naar een ander EU-land. Het gaat dan bijvoorbeeld om controle van identiteitsbewijzen, betalingsgegevens, openbare fiscale informatie, postadres gegevens of ip-adressen.

Volgens rapporteur Jean-Marie Cavada is het stap voorwaarts in de richting van één digitale Europese markt. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie. Lidstaten hebben daarna nog negen maanden om de nieuwe regels toe te passen. Een aantal commerciële aanbieders maken zich zorgen over de aanstaande versoepeling van de regels. Meer bij Broadband TV News

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Festival vrije woord