banner anp

— vrijdag 19 mei 2017, 14:18 | 0 reacties, praat mee

EU past regels geoblocking aan: toegang tot streamingdiensten vergroot

Europeanen kunnen voortaan online diensten als Netflix en Spotify in andere landen bekijken en luisteren als ze daar op vakantie zijn. Dat is een gevolg van nieuwe wetgeving het Europees Parlement heeft aangenomen, die de portabiliteit van online content toestaan.

Volgens het nieuwe voorstel verdwijnt dan geoblocking - het beperken van toegang tot online (beeld)materiaal gebaseerd op de geografische locatie van de gebruiker. De goedkeuring is wel beperkt tot online diensten als films, tv-series, muziek, games, of sportevenementen waar de gebruiker in eigen land voor heeft betaald.

Satellietdiensten zullen niet grensoverschrijdend werken en abonneren op content in andere EU-landen is ook nog steeds niet mogelijk, dat heeft veelal te maken met lokale auteursrechten.

Misbruik moet worden voorkomen doordat providers “effectieve en redelijke” maatregelen mogen nemen om na te gaan of een abonnee niet definitief is verhuisd naar een ander EU-land. Het gaat dan bijvoorbeeld om controle van identiteitsbewijzen, betalingsgegevens, openbare fiscale informatie, postadres gegevens of ip-adressen.

Volgens rapporteur Jean-Marie Cavada is het stap voorwaarts in de richting van één digitale Europese markt. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie. Lidstaten hebben daarna nog negen maanden om de nieuwe regels toe te passen. Een aantal commerciële aanbieders maken zich zorgen over de aanstaande versoepeling van de regels. Meer bij Broadband TV News

Bekijk meer van

vernieuwing EU

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.