— donderdag 11 mei 2017, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Commerciële zenders uiten zorg over koers Digital Single Market

De huidige leden van The Association of Commercial Television in Europe (ACTE)

Een koepelorganisatie voor commerciële tv-zenders in Europa heeft een brief gestuurd aan de Europese Commissie waarin wordt gepleit de Europese tv-markt niet volledig overhoop te halen in het kader van de zogeheten Digital Single Market. De Association of Commercial Television in Europe (ACTE) vreest beperkingen rond advertenties en wijzigingen in de vergoedingenstructuur.

De koepelorganisatie erkent de voordelen van een geharmoniseerde digitale Europese markt. Echter, een van de voorstellen betreft distributie van materiaal via satelliet, kabel en online. De Europese Commissie wil dat media ook over de grens bekeken kunnen worden en stelt een manier voor om de auteursrechten eenmalig in het ‘bronland’ te regelen. Daarna kan het materiaal Europa-breed worden gedistribueerd.

De commerciële zenders vrezen dat dit voorstel hen mogelijkheden ontneemt om geld te verdienen in internationale distributie. Ze waarschuwen dat het huidige voorstel nieuwe investeringen in Europese producties zal doen afnemen. ACTE roept verder op tot maatregelen om piraterij aan te pakken. Volgens ACTE is dat een ‘permanent probleem’ dat drukt op de omzet van 93 miljard van de Europese audiovisuele industrie.

Daarnaast protesteert ACTE tegen nieuwe belastingen voor leden op online activiteiten zoals video-on-demand en andere streamingdiensten. Partijen als Netflix en Amazon Prime, die enkel online opereren en geen traditioneel mediabedrijf in stand hoeven houden, zouden daar oneerlijk voordeel bij hebben. Meer bij ACTE

Bekijk meer van

Digital Single Market

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.