website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Google Fact Check wereldwijd beschikbaar

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Innovatie op vrijdag 7 april 2017, 11:16

Nieuws

De in oktober door Google gelanceerde dienst Fact check, is nu wereldwijd beschikbaar voor zowel Google Nieuws als bij de zoekresultaten.

Google begon de dienst na alle ophef over nepnieuws rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het bedrijf geeft voortaan met een label aan of een gelinkt artikel is gecontroleerd door factcheckers. Hierdoor moet duidelijk worden of het gaat om mogelijk nepnieuws. De factchecks worden niet uitgevoerd door Google, maar door externe partijen als mediabedrijven en factcheckorganisaties.

Het is een van manieren waarop Google de verspreiding van nepnieuws probeert tegen te gaan. Een andere maatregel is sites die nepnieuws verspreiden te weren van hun advertentieplatformen.

Facebook kreeg ook een flinke veeg uit de pan met betrekking tot de verspreiding van nepnieuws. Het sociale netwerk startte onlangs met de aanpak van nepnieuws in Nederland. Gebruikers kunnen melding doen van mogelijk nepnieuws, waarna wordt gecontroleerd of dit ook het geval is. Meer bij Google

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.