website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

EU vs Disinfo trekt nepnieuws-beschuldiging GeenStijl en TPO in

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in conflict op dinsdag 30 januari 2018, 08:27

Nieuws GeenStijl en The Post Online worden door de EU niet langer beschuldigd van het verspreiden van valse informatie. Een vertaalfout zou aan de basis liggen van de vermelding op de site van EU-taakgroep EU vs Disinfo.

Vorige week bleek dat onder meer de NPO Radio1, De Gelderlander, The Post Online (TPO) en GeenStijl werden beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws door EU vs Disinfo, een EU-taakgroep die zich bezighoudt met Russische desinformatie en nepnieuws. . Op hun site staat een lange lijst artikelen die volgens de EU leugens bevatten.

De taakgroep achter de website heeft het GeenStijl-artikel en het artikel over The Post Online maandag verwijderd. Een woordvoerder van de taakgroep zegt tegen de NOS dat het er nooit op had moeten staan. De fout zou te wijten zijn aan een vertaalfout.

Vorige week zei een EU-woordvoerder nog tegen Villamedia dat er mensen “met Nederlandse taalvaardigheden in het team zitten”.  Ook zei de woordvoerder dat het team ondersteuning kan krijgen van vertaaldiensten van de EU en Nederlandse collega’s binnen EU-instellingen.

Naar aanleiding van berichtgeving in Nederlandse media heeft EU vs Disinfo besloten de terminologie over ‘disinforming outlets’ aan te passen. De taakgroep wil daarmee benadrukken dat niet het medium, maar de desinformatie in de artikelen centraal staat.

GeenStijl accepteerde de beschuldiging niet en dreigde met juridische stappen als het artikel niet verwijderd zou worden en als er geen rectificatie zou komen. Het is niet duidelijk of er een rectificatie komt. GeenStijl zegt in een reactie “geduldig” te wachten tot de rectificatie alsnog zal verschijnen. De website heeft de werkgroep tot woensdag de tijd gegeven.

The Post Online en publicist Chris Aalberts, die het artikel schreef dat op de Europese lijst terechtkwam, “sluiten een juridisch vervolg tegen de Europese Commissie niet uit”, zo staat op TPO.

Een artikel van De Gelderlander en een radiogesprek dat werd uitgezonden door BNN-VARA blijven wel op EUvsdisinfo.eu staan. Ook op deze meldingen van de werkgroep was veel kritiek in Nederland, maar volgens EUvsdisinfo zijn via deze media wel degelijk leugens verspreid.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.