website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Eindrapport Stimuleringsfonds rond nieuwsvoorziening grote steden: veel keus, maar kwetsbaar

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op dinsdag 30 april 2019, 16:56

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Nieuws Het vorige week verschenen onderzoek 'Pas op! Breekbaar' van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) is het resultaat van langjarig onderzoek naar de nieuwsvoorziening binnen de vier grootste steden van Nederland.

De afgelopen jaren verschenen over de individuele steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag al deelrapportages.

De vier grootste steden (G4, red.) bieden burgers veel mogelijkheden om zich te informeren. Deze lokale nieuwsvoorziening is wel kwetsbaar, stelt het Stimuleringsfonds.

“Wil je meer details over een nieuwsgebeurtenis, dan hebben offline media je meer te bieden. Op radio en televisie zijn bijna twee keer zo veel reportages en interviews te vinden als op websites en social media. In papieren kranten vind je bijna twee keer zoveel achtergronden en commentaren. Het verschil valt vooral op bij onderwerpen die met de lokale politiek te maken hebben”, aldus de onderzoekers.

Het nieuwsaanbod van een specifieke aanbieder kan zo per platform enorm verschillen. In alle onderzochte grote steden is de nieuwsvoorziening gefragmenteerd en spelen de aanbieders elk een unieke rol.

“Want wat gebeurt er als een van de aanbieders geen aandacht besteedt aan een nieuwsgebeurtenis? Dan vallen er snel gaten in de verslaggeving. Laat de krant een politieke kwestie links liggen, dan hoort misschien niemand erover. Gaat de omroep niet de straat op om de stem van het publiek te laten horen, dan kan de lezer of kijker zijn mening niet toetsen aan die van anderen. Pikken krant en omroep de bijdragen van deskundigen uit het publiek niet op, dan blijven relevante invalshoeken onderbelicht”, waarschuwen de onderzoekers.

Sociale media zijn voor inwoners in de G4 de belangrijkste binnenkomer. Facebook is voor 82 procent van inwoners het belangrijkste startpunt, gevolgd door Twitter en Instagram. Het volledige rapport met alle conclusies over de nieuwsvoorziening in de vier grootste steden is te downloaden [.pdf] bij het Stimuleringsfonds.

Er is ook een interactieve site gelanceerd: Pas Op! Breekbaar.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.