— dinsdag 30 april 2019, 16:56 | 0 reacties, praat mee

Eindrapport Stimuleringsfonds rond nieuwsvoorziening grote steden: veel keus, maar kwetsbaar

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Het vorige week verschenen onderzoek 'Pas op! Breekbaar' van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) is het resultaat van langjarig onderzoek naar de nieuwsvoorziening binnen de vier grootste steden van Nederland. Laatste wijziging: 30 april 2019, 16:58

De afgelopen jaren verschenen over de individuele steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag al deelrapportages.

De vier grootste steden (G4, red.) bieden burgers veel mogelijkheden om zich te informeren. Deze lokale nieuwsvoorziening is wel kwetsbaar, stelt het Stimuleringsfonds.

“Wil je meer details over een nieuwsgebeurtenis, dan hebben offline media je meer te bieden. Op radio en televisie zijn bijna twee keer zo veel reportages en interviews te vinden als op websites en social media. In papieren kranten vind je bijna twee keer zoveel achtergronden en commentaren. Het verschil valt vooral op bij onderwerpen die met de lokale politiek te maken hebben”, aldus de onderzoekers.

Het nieuwsaanbod van een specifieke aanbieder kan zo per platform enorm verschillen. In alle onderzochte grote steden is de nieuwsvoorziening gefragmenteerd en spelen de aanbieders elk een unieke rol.

“Want wat gebeurt er als een van de aanbieders geen aandacht besteedt aan een nieuwsgebeurtenis? Dan vallen er snel gaten in de verslaggeving. Laat de krant een politieke kwestie links liggen, dan hoort misschien niemand erover. Gaat de omroep niet de straat op om de stem van het publiek te laten horen, dan kan de lezer of kijker zijn mening niet toetsen aan die van anderen. Pikken krant en omroep de bijdragen van deskundigen uit het publiek niet op, dan blijven relevante invalshoeken onderbelicht”, waarschuwen de onderzoekers.

Sociale media zijn voor inwoners in de G4 de belangrijkste binnenkomer. Facebook is voor 82 procent van inwoners het belangrijkste startpunt, gevolgd door Twitter en Instagram. Het volledige rapport met alle conclusies over de nieuwsvoorziening in de vier grootste steden is te downloaden [.pdf] bij het Stimuleringsfonds.

Er is ook een interactieve site gelanceerd: Pas Op! Breekbaar.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.