anner smart octo

— vrijdag 8 december 2017, 15:41 | 0 reacties, praat mee

‘Lokale nieuwsorganisaties Rotterdam schieten te kort’

© Bart Maat / ANP

Van de vier grote steden blijven in Rotterdam relevante onderwerpen onderbelicht. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, meldt NRC.

Het Stimuleringsfonds startte in 2016 met een onderzoek naar de nieuwsvoorziening in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de werking van ecosystemen voor lokaal nieuws in grote steden.

Van de vier grote steden zijn de onderzoekers het meest kritisch over Rotterdam, zo blijkt. Lokale nieuwsorganisaties waaronder RTV Rijnmond, lokale omroep Open Rotterdam en AD/Rotterdams Dagblad, schieten volgens het Stimuleringsfonds te kort als het gaat om nieuws over – en achtergronden en context bij de lokale politiek.

Kranten besteden de meeste aandacht aan lokale politiek, terwijl de omroepen er juist beter in slagen burgers aan het woord te laten. Dat maakt de nieuwsvoorziening kwetsbaar: als een medium besluit om weinig of geen aandacht aan een onderwerp te besteden, komt dat nieuws ook niet via andere kanalen bij de Rotterdammers.

In vergelijking met de andere drie grote steden bieden Rotterdamse nieuwsmedia wel “opvallend veel” achtergronden bij het nieuws. Die komen vooral van de regionale omroep RTV Rijnmond. Meer bij SvJ / NRC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.