— dinsdag 9 mei 2017, 16:41 | 1 reactie, praat mee

Slechts paar mediabedrijven domineren Amsterdams nieuws-ecosysteem

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Binnen het Amsterdamse nieuws zijn dagblad Het Parool, stadszender AT5 en regionale omroep NH goed voor tweederde van het totale nieuwsaanbod in Amsterdam, concludeert het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Wordt het bereik via de eigen sites en Facebook meegeteld, is het gezamenlijke bereik van de mediapartijen zelfs bijna driekwart van het lokale nieuwsaanbod. Laatste wijziging: 9 mei 2017, 16:44

Landelijke media spelen binnen het ecosysteem rond Amsterdam een duidelijk minder prominente rol, maar claimen desondanks een veelal verdiepende rol. Zelfstandige nieuwssites spelen in het Amsterdamse nieuws-ecosysteem “nauwelijks een rol”, concludeert onderzoeker Quint Kik. Hij stelt verder: “Tegenover de dominantie van Het Parool, AT5 en NH staan in Amsterdam uiteenlopende partijen als huis-aan-huisbladen, omroepen als Salto en FunX en nichemedia die zich specifiek richten tot studenten, minima of inwoners van een bepaald stadsdeel.”

Het Parool, AT5 en NH lukt het bovendien om online een grote mate van interactie met lezers en kijkers op te wekken. Hun verslaggevers zitten - veelal via Twitter - bovenop het nieuws. Landelijke media komen veelal een dag later met verdiepende achtergronden en analyses over Amsterdamse nieuwsgebeurtenissen.

Tijdens het onderzoek werden voor conclusies over de rol van sociale media in het Amsterdamse nieuws-ecosysteem 1097 nieuwsberichten van 39 aanbieders geanalyseerd gedurende de week van 12-18 september 2016. Het viel daarbij op dat op een site als YouTube vooral inhoud wordt doorgezet zonder rekening te houden met de cultuur van YouTube-gebruikers. Meer bij Stimuleringsfonds

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

joop@lahaise.nl, 10 mei 2017, 18:10

Jammer dat in dit soort onderzoeken MUG Magazine nooit wordt genoemd. Met 40.000 vaste lezers (Bureau Markteffect) en nog eens 100.000 incidentele lezers van het gedrukte blad (dus online niet meegerekend) is MUG in Amsterdam zeker geen kleine speler. Ook opmerkelijk is dat De Echo blijkbaar niet meetelt, in elk geval nog even (opheffing schijnt aanstaande) het grootste huis-aan-huisblad in Amsterdam.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.