banner festival 23

— donderdag 2 december 2021, 09:44 | 0 reacties, praat mee

Eerste pro-formazitting in zaak brandbom bij Sikkom-journalist Groeneveld

Sikkom-hoofdredacteur Willem Groeneveld is al jaren doelwit van intimidaties rondom publicaties op lokale nieuwssite Sikkom. De brandbom was - na ingegooide ruiten - een levensgevaarlijke escalatie. | Reyer Boxem

Vandaag vindt in Groningen de eerste openbare zitting plaats in de rechtszaak tegen twee mannen die worden verdacht van brandstichting bij de woning van journalist Willem Groeneveld. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen naast brandstichting van poging tot moord. Laatste wijziging: 2 december 2021, 09:49

De mannen zouden actief zijn in kringen van corona-ontkenners en anti-vaccinatiedemonstranten. Groeneveld schreef voor de lokale nieuwssite regelmatig kritisch over deze groep.

Op 19 augustus van dit jaar zouden de verdachten een brandbom in de hal van Groenevelds woning hebben gegooid. Tijdens de zitting vanmiddag krijgen de verdachten te horen waar ze van worden beschuldigd en wordt de stand van het onderzoek tegen hen toegelicht.

Groeneveld schreef eerder op Sikkom dat de samenleving in gijzeling wordt genomen door een kleine minderheid. “Daar moeten we wat mee doen, voor het verder uit de klauwen loopt.” In 2019 kreeg de hoofdredacteur van Sikkom stenen door zijn ruit, na publicaties over een vastgoedbedrijf dat in Groningen als huisjesmelker zou opereren.

Dat bedrijf bleef ook daarna intimideren, onder meer door Groeneveld thuis op te zoeken met ‘ludieke acties’.

“Dit voelt als de zoveelste poging om mij te intimideren en jennen. Om duidelijk te maken dat ze weten waar ik woon. Om in te wrijven dat ze, ondanks alle ophef en aangiftes over de vorige acties, poep hebben aan mijn privacy en gewoon doorgaan”, aldus Groeneveld.

Villamedia sprak eerder dit jaar met Groeneveld, die bekende niet langer onbevangen door de stad te kunnen lopen.

Bekijk meer van

Willem Groeneveld Sikkom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.