banner festival 23

— vrijdag 3 december 2021, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Verdachten aanslag op Willem Groeneveld langer vast

Sikkom-hoofdredacteur Willem Groeneveld is al jaren doelwit van intimidaties rondom publicaties op lokale nieuwssite Sikkom. De brandbom was - na ingegooide ruiten - een levensgevaarlijke escalatie. - © Reyer Boxem

De verdachten van de aanslag op Sikkom-journalist Willem Groeneveld en zijn partner blijven langer vast zitten. Dat was de conclusie van de eerste niet-inhoudelijke zitting in de strafzaak, die donderdag plaatsvond. Laatste wijziging: 3 december 2021, 12:13

De twee mannen, Jaimy W. en Tjeerd P., worden ervan verdacht dat ze in augustus molotovcocktails naar binnen gooiden bij de journalist. De rechter koos ervoor hen langer vast te houden vanwege de angst op herhaling en gevreesde maatschappelijke onrust.

De Officier van Justitie noemde de daad van de mannen een “aanslag op de persvrijheid”, aldus Dagblad van het Noorden. Volgens de Officier had de molotovcocktail een grote brand kunnen veroorzaken als Groeneveld en zijn vriendin niet wakker waren geworden van het geluid dat de verdachten veroorzaakten.

Eerder werd al bekend dat de verdachten actief zijn in de hoek van de beweging die tegen de coronamaatregelen is. Groeneveld uitte op Sikkom eerder kritiek op coronasceptici. “Traditionele onafhankelijke media, zoals Sikkom, worden gezien als vijand”, aldus de Officier van Justitie. “Dit incident is een pijnlijk en extreem voorbeeld van geweld tegen journalisten, die de rechtsstaat ondermijnt.”

De advocaten van de verdachten gingen daar tegenin door zich af te vragen of er inderdaad een licht-ontvlambare vloeistof of in de flessen van de mannen zat. Als dat zo geweest was, was de brand volgens hen veel groter geweest. Een van de advocaten stelt dat de verdachten Groeneveld alleen wilden laten schrikken. “Nu beperkte het zich tot een schroeivlek, ondanks het feit dat het brandje anderhalve minuut duurde.”

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak volgt in maart. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Willem Groeneveld Sikkom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.