Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 4 december 2023, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Vader en dochter vrijgesproken van bedreiging Groninger journalist: ‘Het was doxing, maar dat is niet strafbaar’

Willem Groeneveld in 2021. - © Reyer Boxem

Een man en zijn dochter uit Groningen zijn vrijgesproken van bedreiging en intimidatie van de Groninger stadsjournalist Willem Groeneveld van Sikkom, zo oordeelt het gerechtshof in hoger beroep. Het gedrag van de twee is in de ogen van de rechter weliswaar 'intimiderend' en een vorm van 'doxing', maar dat laatste is nog niet strafbaar, schrijft het Dagblad van het Noorden. Laatste wijziging: 4 december 2023, 23:51

De zaak gaat om ondernemer Han Vos uit het Groningse Slochteren, die in de stad Groningen eigenaar is van verschillende panden. In juni 2021 gaf hij de opdracht om een dertigtal fietsen van huurders van een pand te verwijderen, zonder dat zij daarvan wisten. Toen Sikkom daarover schreef, lieten medewerkers van het vastgoedbedrijf fietsen op de stoep van Groeneveld stallen.

De dochter van de vastgoedondernemer plaatste op Facebook een bericht met de mededeling dat de huurders hun fietsen op konden halen bij Groeneveld, met daarbij vermelding van zijn thuisadres en 06-nummer.

Door de actie van de familie wisten twee mannen het adres van Groeneveld te achterhalen, waarna zij ‘s nachts een brandbom in het huis van Groeneveld gooiden. Het duo werd veroordeeld voor vijf jaar cel en tbs voor brandstichting en een poging tot moord.

Lees ook: Journalist Willem Groeneveld ziet op tegen strafzitting: ‘Zo’n aanslag hakt er behoorlijk in’

In november vorig jaar werd de man veroordeeld tot 80 uur taakstraf, zijn dochter tot 60 uur, maar in hoger beroep werden zij vrijgesproken, blijkt uit het gepubliceerde vonnis. Volgens de rechter was de actie van de twee ‘intimiderend’ en een inbreuk op de persoonlijke vrijheid van Groeneveld, maar geen ‘ernstige inbreuk’ op zijn vrijheid.

‘Het gedrag heeft mogelijk geleid tot hinder bij Groeneveld, maar niet elke vorm van hinder is strafbaar gesteld. Deze ongepaste ‘ludieke’ acties van verdachten te beschouwen als strafbare dwang, zou het wetsartikel zo verruimen dat men in de samenleving niets meer van elkaar zou hoeven dulden’, aldus de rechter.

De rechter erkende dat het verspreiden van de privégegevens van Groeneveld vallen onder ‘doxing’, alleen is dat laatste pas vanaf volgend jaar strafbaar in Nederland. De actie van vader en dochter vond plaats in de zomer van 2021.

Tegenover het Dagblad van het Noorden zegt Evert van Dijk, directeur journalistiek bij Mediahuis Noord: ‘Het hof gaat voorbij aan het intimiderende karakter van de acties van de familie Vos richting een journalist. Daar ben ik uiterst verbaasd over’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.